Sarajevo: Predloženo da italijanski jezik bude drugi strani jezik u osnovnim školama

Sarajevo: Predloženo da italijanski jezik bude drugi strani jezik u osnovnim školama
Postoji i inicijativa za izučavanjem ovog jezika u Srednjoj muzičkoj školi, istaknuto je.

Davanje mogućnosti učenicima petih razreda osnovnih škola Kantona Sarajevo da izučavaju italijanski jezik kao drugi strani jezik, tema je o kojoj su jučer razgovarali predstavnici Ambasade Republike Italije u Bosni i Hercegovini i Ministarstva za odgoj i obrazovanje KS.

Sastanku su prisustvovali ambasador Italije u Bosni i Hercegovini Nikola Minasi, njegov zamjenik Matteo Evangelista, ministrica za odgoj i obrazovanje Naida Hota -Muminović sa pomoćnicama Nihadom Čolić i Lamijom Husić, predsjednik Udruženja "Dante Aligieri" za promociju italijanskog jezika i kulture Adnan Mehmedović i profesorica italijanskog jezika i književnosti u Prvoj gimnaziji Sarajevo Amela Beća.

Ovom prilikom, iskazana je namjera Ministarstva obrazovanja Republike Italije i Ambasade da obezbijede udžbenike, stručni kadar, te izradu nastavnog plana i programa zasnovanog na ishodima učenja u svrhu realizacije ove inicijative.

Postoji i inicijativa za izučavanjem ovog jezika u Srednjoj muzičkoj školi, istaknuto je.

Također je naglašeno i kako Ambasada i pomenuto udruženje već realiziraju kurseve ovog jezika za zainteresirane osnovce, kao i da im je cilj da ponude sarajevskim učenicima mogućnost izučavanja ovog jezika i u okviru nastavnog procesa.

Iz Ministarstva su iskazali spremnost da se ova inicijativa realizuje, a kao prvi korak bit će neophodno provesti anketu među učenicima četvrtih razreda osnovnih škola.

Izvor: radiosarajevo.ba

Pročitaj više: Nove mjere donesene na sjednici Vlade Kantona Sarajevo

Pratite nas na našim stranicama na

Vezane vijesti

Odgovori