Jean Harlow: Velika glumica umrla s 26 godina! Bila je jedini uzor Marilyn Monroe

Bila je jedini uzor Marilyn Monroe, a kad je umrla, suradnici su šutjeli čitav dan
Filmska ikona, seks simbol i velika glumica

Jean Harlow umrla je s 26 godina. Njena smrt nije stvar pompozne legende, jer se nije predozirala ili zakucala u banderu, već joj je otkazao bubreg. Svejedno je ušla u legendu na milion načina i jedna je od prvih tragičnih ikona američke pop kulture.

Plava Granata, Platinasta Plavuša i slični nadimci su pratili Jean Harlow za kratkog života. Bila je pionirka onoga što danas znamo kao "femme fatale", i to s osmijehom na licu, prva glumica (ili glumac) na naslovnici Life magazina, za Marilyn Monroe jedini pravi idol (zanimljivo je da su obje u posljednjim filmovima igrale s Clarkom Gableom).

Postoji koktel s njenim imenom, bila je inspiracija mnogim kasnijim pjesnicima, zajedno s Hedy Lamarr poslužila je kao uzor za lik Catwoman.

Uspjela je snimiti preko 30 filmova za to kratko vrijeme i u njima pokazati što zna.

Iako su tragična priča i status seks bombe na jednoj strani, na drugoj mora biti činjenica da je bila zaista vrhunska glumica, ugodna, bilo ju je lako slušati i gledati. U isto vrijeme bila je opasna, zavodljiva, kadra unijeti dramu i nemir u svoje filmove, ali i iznijeti komediju kao od šale. 

Film Libeled Lady je pravi primjer njenog umijeća s "lakim" materijalom koji bi bio pretežak za bilo koga drugog, a tu su i Večera u osam, Crvena prašina, Suzy, kao i spomenuti posljednji film - Saratoga. 

Foto: Wikipedia - Jean Harlow

Na vrhuncu karijere umrla je od uremije za vrijeme snimanja filma "Saratoga", koji je dovršila njezina dublerica. Tvorci filma su se nekako snašli i lansirali ga jer su znali da će biti lešinarski hit s obzirom na to da je glavna zvijezda umrla. Pogodili su. Bio je to film s najvećom zaradom te 1937.

Kada je preminula 7. juna iste godine, u Metro Goldwyn Mayeru je naređena minuta šutnje. Cijela firma u kojoj su radile stotine ljudi nije bila tiha minutu, već čitav dan. Niko nije progovorio ni jednu riječ. Toliko je bila slavna i voljena u tom trenutku. 

O njoj su snimljena dva filma. Američki filmski institut proglasio je Jean Harlow jednom od 25 najvećih ženskih filmskih zvijezda svih vremena. Jean Harlow je spomenuta u čak 2 pjesme:

  • Kim Carnes - "Bette Davis Eyes" (1981.) - stih: "Her hair is HARLOW gold...
  • Madonna - "Vogue" (1990) - stih: HARLOW JEAN picture of the beauty queen

Filmska ikona, seks simbol i velika glumica iz vremena kada su se postavljali parametri za žene koje će u sljedećim desetljećima postati nešto od to troje. A ona je bila i jedno i drugo i treće. Jean Harlow.

Pročitaj više: Hedi Lamar: Glumica čiji je pronalazak promijenio čovječanstvo! (FOTO)

Pogledaj VIDEO:

VIDEO

Pratite nas na našim stranicama na

Vezane vijesti

Odgovori