Hedi Lamar: Glumica čiji je pronalazak promijenio čovječanstvo! (FOTO)

Bila je najlepša, ali i najpametnija žena koja je hodala zemljom
Foto:Profimedia

Ohola dama blistavog uma: Slamala je srca i ostala najljepša žena na svijetu!

Bio je to početak kao iz bajke. Tog 9. novembra 1914.godine u Austrougarskoj, u Beču, rodila se devojčica po imenu Hedvig Eva Marija Kislers, sudbinom predodređena da postane slavna glumica, piše Elle.rs.

Nijedna njena uloga nije ni izbliza inspirativna kao što je to bio njen privatni život.

Bila je toliko lijepa da je u razgovoru sa njom Hitler zaboravljao da je Jevrejka.

Foto: Profimedia

Bila je toliko lijepa da su se na raskošnim zabavama koje je njen muž priređivao razgovori zaustavljali i sve glave okretale kada bi ušla u prostoriju.

Toliko lijepa da je muž lud od ljubomore odlučio da pokupuje sve postojeće primjerke Ekstaze.

Toliko lijepa da je Musolini odbio da proda svoj primjerak Mandlu.

Najljepša među pronalazačima i najpametnija među glumicama, Hedi Lamar (1914-2000) jedna je od najfascinantnijih ličnosti popularne kulture.

Uobičajene predrasude društva po kojem je lijepo lice za slikanje, a ne glava za razmišljanje, Hedi je uspjela da sruši, a nas učini vjernim korisnikom svog pronalaska.

Još od djetinjstva pokazivala je znake budućeg uspjeha: lijepa, pametna, talentovana, a uz to hrabra i dovoljno bogata da svoje zamisli ostvari. Roditelji su joj pružili vrhunsko obrazovanje i namjerno propuštali nametanje ideje o ljepoti i možda baš zahvaljujući takvom vaspitanju postala je izuzetno svjesna svojih kvaliteta.

Foto: Profimedia

Muž je smatrao njene riječi suvišnim i stalno ju je ućutkivao. Ali ona je bila izuzetno pametna. Na sastancima za razvoj novog oružja na koje ju je muž tjerao da ga prati, Hedi je samo naizgled bila odsutna – pažljivo je slušala i pamtila, i to će kasnije koristiti.

I konačno, spoznala je da ne može bez slobode. Lukavo je unajmila služavku koja je ličila na nju, na prevaru se maskirala i pobjegla.

Holivud i preporođena Hedi Lamar

Stigavši u Holivud proglašena je najljepšom ženom svijeta i promjenila je ime u Hedi Lamar.

Tokom 40-ih godina snimila je čak 18 holivudskih filmova. Najveći uspjeh postigla je glavnom ulogom u filmu Samson i Dalila. Iako su joj glumačke sposobnosti bile ograničene, njena ljepota očarala je gledaoce i bila je svojevremeno najbolje plaćena glumica.

Drugi svjetski rat pokrenuće u Hedi davnašnju netrpeljivost ka nacistima koje je i suviše dobro upoznala. Svirajući klavir došla je do rješenja problema američke vojske sa lansiranjem torpeda.

Naizmjenično mjenjanje signala odašiljivača, iz čega je proizišlo frekventno skakanje u prijenosu telekomunikacionog signala.

Uz pomoć pijaniste Džordža Antejla završila je konstrukciju i predala je patent pod nazivom "Sistem za tajnu komunikaciju" 1942. godine.

Međutim, Hedin trud je dočekan sa podsjmehom. Razočarana, napustila je dalji istraživački rad. Zapravo, Hedin izum bio je suviše napredan za tadašnju tehnologiju.

Foto: Profimedia

Nezadovoljna, ohola i naprasita, s godinama je davala sve više maha mračnim crtama svog karaktera. Uloge koje su joj nudili i koje je bila prinuđena da prihvati bile su stereotipne. Od pedesetih godina karijera joj je krenula nizbrdo.

Ni u ljubavi nije imala sreće − udavala se čak šest puta. Muškarcima je bila neodoljiva, ali većina nije bila spremna da se izbori sa njenom izvanrednom inteligencijom i ćudljivom naravi.

Nedostatak poslovnih ponuda, neuspjeh u privatnom životu, kao i bijes zbog neshvaćenosti i potcenjivanja društva pretvorlili su je u ogorčenu, usamljenu ženu.

Suočena sa prolaznošću ljepote, a poljuljanog uvjerenja u svoje druge kvalitete, u starosti se okrenula lijekovima i plastičnoj hirurgiji kao spasu. Ali takav spas nikada nije došao. Hvatanje u krađi sasvim joj je uništilo ugled.

Svjetlost na kraju tunela došla je devedesetih primjenom njenog patenta u razvoju mobilne telefonije. Pred kraj života Hedi je dočekala da sebe ponovo ugleda na stranicama časopisa, ali ovaj put kojih je željela − naučnih.

Pored mobilnih telefona, patent Hedi Lamar nalazi se i u Wi-Fi i Bluetooth tehnologiji. Svaki put kad razgovarate mobilnim, podjelite muziku sa prijateljima ili proverite Facebook nalog na mreži u kafiću, signal koji koristite možda tamo negde šalje i osmjeh na lijepo lice Hedi Lamar.

Umrla je jedne tople januarske noći 2000. godine, u Altamonte Springsu, na Floridi. Vođen posljednjim riječima iz testamenta, njen sin Entoni odnio je njenu urnu u Austriju i prosuo pepeo iznad četinara Vinervaldske šume.

Pet godina kasnije u svim zemljama njemačkog govornog područja prvi Dan pronalazača proslavljen je 9. novembra, na njen rođendan. Od 2018. godine grad Beč mladim naučnicama daje nagradu po imenu Hedi Lamar.

Pročitaj više: Vivien Leigh i Laurence Olivier: Tragična ljubavna priča

Pratite nas na našim stranicama na

Vezane vijesti

Odgovori