Je li hrčak pravi kućni ljubimac za vas?

Hrčak može biti zanimljiv kućni ljubimac. Mnogi će se odlučiti da udome jednog jer je mali, umiljat i znatiželjan. Međutim, postoje određena pitanja na koja morate odgovoriti prije nego se upustite u tu avanturu.

Da li hrčak odgovara vašem rasporedu?

Hrčci su noćne životinje, što znači da će biti najaktivniji noću. Ako imate lagan san kojeg ometaju i najmanji zvukovi, škripanje točka za trčanje u 2 sata ujutro možda neće biti dobro. Međutim, ako ste noćna ptica, hrčak bi mogao biti savršen pratilac kad razmišljate u ponoć!

Djeca i hrčci

Zbog toga što su mali i krzneni, hrčci se često kupuju kao kućni ljubimci za djecu koja se žele igrati s njima tokom dana. Međutim, taman kada je vrijeme da vaše dijete krene spavati, vrijeme je da se hrčak probudi. Ukoliko se hrčak iznenada probudi iz popodnevnog drijemanja tokom dana, on može ugristi. Stoga se s hrčcima mora rukovati samo uz nadzor odrasle osobe.

Hrčci zahtijevaju nježan dodir i mogu se lako prestrašiti naglim pokretima i glasnim zvukovima.

Photo by Ellie Burgin from Pexels

Motoričke sposobnosti djece mlađe od 8 godina obično nisu dovoljno usavršene da bi se hrčak osjećao ugodno kad sa njim druže. Mala djeca kojima nedostaje fina motorička kontrola i samokontrola mogu nehotice ispustiti hrčka, stisnuti ga ili uplašiti toliko da ugrizu.

Zdravlje i uticaj na njega

Hrčci mogu nositi salmonelu, crijevnu bakteriju koja kod zdravih odraslih osoba uzrokuje kratke, ali intenzivne napade. Međutim, može stvoriti ozbiljnije probleme ako se zarazi trudnica i prenese ga svom nerođenom djetetu. Salmonela također može nanijeti ozbiljnu štetu na osobu koja je već u oslabljenom stanju zbog drugih zdravstvenih tegoba.

Mala djeca također su izložena većem riziku od zoonotskih bolesti zbog svog nerazvijenog imunološkog sistema. Iz tog razloga važno je adekvatno pranje ruku nakon kontakta s kućnim ljubimcem.

Prostor za vašeg ljubimca

Hrčci su osamljene teritorijalne životinje koje moraju imati vlastiti prostor. Ukoliko u jedan isti prostor stavite dva hrčka doći će do borbe i ozbiljnih povreda. Ženka također kada rodi mlade može ubiti i pojesti svoju djecu ukoliko je uznemirena. Zbog toga se ne preporučuje uzgajati ih samostalno.

Prosječni životni vijek hrčka je 2,5 do 3 godine, s malim varijacijama među vrstama. Ako se ne možete dugo posvetiti kućnom ljubimcu, ova karakteristika može biti privlačna. Ali ako imate malu djecu i niste spremni da oni dožive smrt kućnog ljubimca, možda ćete ipak izabrati životinju dužeg životnog vijeka.

Pratite nas na našim stranicama na

Vezane vijesti

Odgovori