Japanska jabuka (Kaki): Nije samo voće, već pravo blago zdravlja

Iznimno ljekovita, bogata vitaminima, mineralima i aminokiselinama...

Redovna konzumacija japanske jabuke ili kako je još zovu, kaki jabuka, može prevenirati nastanak određenih bolesti i promovirati zdravlje organizma.

Sa svojom sočnom i slatkom unutrašnjošću, svaki zalogaj je poput otkrića novog svijeta okusa. Nježna slatkoća japanske jabuke očarat će vas.

Tekstura je čudesno sočna i pomalo kremasta, pružajući pravo gastronomsko iskustvo. Osim voćnog užitka koji pruža, japanska jabuka obiluje mineralima poput kalija, magnezija, kalcija i fosfora, te je izvor vitamina B, C i E.

Također, sadrži vitamin A, beta-karoten i lutein, koji pridonose jačanju imunološkog sistema i pružaju antioksidativne koristi.

Ako žudite za ukusom koji čuva vaše zdravlje, kaki je također izvor aminokiselina poput lizina, alanina i triptofana.

Japanska jabuka sadrži antioksidanse koji štite organizam od posljedica oksidativnog stresa.

Oksidativni stres je neravnoteža između proizvodnje slobodnih radikala u tijelu i sposobnosti tijela da neutralizira ili eliminira ove štetne tvari. Slobodni radikali su nestabilni molekuli koji imaju nesparen elektron i mogu oštetiti stanice i tkiva u tijelu.

Povezan je s raznim bolestima i stanjima, uključujući starenje, upalne bolesti, neurodegenerativne bolesti (poput Alzheimerove bolesti), kardiovaskularne bolesti i druge. Način života, prehrambene navike, vanjski faktori i genetska predispozicija mogu utiecati na nivo oksidativnog stresa u tijelu. Konzumacijom japanske jabuke spriječavate nastanak ovih bolesti.

Dijetalna vlakna koja japanska jabuka sadrži pomažu boljoj probavi te liječe zatvor, upalu crijeva. Također, ova vlakna su poželjna jer pomažu očuvanju sistema krvnih žila.

Da bi plod imao nježni slatki okus, treba biti u potpunosti zreo. U suprotnom ima gorak okus.

Kora joj je tvrda i poželjno je prije konzumacije oljuštiti koru. Jedan od jednostavnijih načina je da se jabuka prereže napola ili joj se odstrani vrh , a zatim se kašikicom pojede sočna unutrašnjost.

 Jabuka je generalno sigurna za konzumaciju, ali kod preosjetljivih ljudi može izazvati alergije. S toga je potreban oprez.

Ne postoji dovoljno istraživanja na ljudima pa se ne može reći da su japanske jabuke sigurne za trudnice i dojilje te se preporučuje izbjegavanje, ističu stručnjaci s medicinskog portala WebMD.

Pratite nas na našim stranicama na

Vezane vijesti

Odgovori