Izračunali koliko je tiranosaura sveukupno postojalo na Zemlji

Visine do preko 12 metara!

960
Foto: mozaWeb

Naučnici iz SAD-a kažu da je Zemljom tokom miliona godina prošao veliki broj dinosaura. Vjeruje se da je postojalo oko 2,5 milijardi tiranosaura. Ono što je interesantno jeste da ih nikad nije bilo preko 20 hiljada odjednom.

Tiranosauri koji su  izumrli prije oko 65 miliona godina postali su tema istraživanja Science, a naučnike je zanimalo koliko je na svijetu živjelo tiranosaura. Jedini relevantni podaci što su imali paleontolozi bili su krajnje komplikovani proračuni pronađenih fosila od 1874. do danas.

Upravo taj zahtjevan zadatak prihvatila je grupa istraživača iz SAD-a. Polazište im je bila procjena o oko 127.000 generacija ovih dinosaura koliko su postojali prije velikog izumiranja, dok je krajnji rezultat procjena da je svijetom tokom miliona godina prošlo oko 2,5 milijardi tiranosaura. Osim toga, došli su do zanimljive teorije da na Zemlji u istom trenutku nikada nije bilo preko 20 hiljada tiranosaura.

Znanstvenici smatraju i potvrđuju nalazima da su mogli narasti do preko 12 metara u dužinu, što bi odgovaralo visini od oko 4 metara u visini kukova. Ova ogromna životinja težila je više od 14 tona, te su bili u stanju trčati za svojim plijenom brzinom od 35 kilometara na sat. Imali su male i nerazvijene prednje udove. Međutim to ih nije priječilo da uspješno savladaju svoj plijen. Zbog ogromne glave s čeljustima punih ogromnih zuba, koji služe da lomljenje kostiju, izazivali su veliki strah.

Vid Tiranosaurusa bio je vrlo dobro razvijen. Imali su također i izrazito razvijeno čulo mirisa. Prihvtili smo činjenicu da su bili lovci, koji su napadali sve biljoždere oko sebe. Ipak, neki stručnjaci tvrde da su bili spori i nespretni, te da su bili u mogućnosti uloviti samo spore životinje.

Izvor: 24sata.hr

Pratite nas na našim stranicama na

Vezane vijesti

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)