Izmještanje četverosjeda na Bjelašnici – u funkciji bi trebao biti od naredne sezone

Javni radovi

Izmještanje četverosjeda na Bjelašnici - u funkciji bi trebao biti od naredne sezone
Foto: Vlada KS

Nadležni u Kantonu Sarajevo su saopćili da su na Bjelašnici danas počeli izmještanje četverosjeda i dogradnja garaže za šestosjed. Obećano je da će četverosjed biti upotrebljiv od predstojeće zimske sezone.

Kako su saopćili iz Vlade Kantona Sarajevo, kantonalni ministar privrede Adnan Delić (NiP), direktor preduzeća ZOI '84 Jasmin Mehić i direktorica kantonalnog Zavoda za izgradnju Belma Barlov danas su potpisali sporazum o izmještanju četverosjedne žičare.

Napomenuto je da je riječ o projektu koji je ZOI '84 predložio Ministarstvu privrede, nakon, kako je navedeno, niza analiza i na osnovu elaborata kojim je utvrđeno da četvresjed na trenutnoj lokaciji, osim što nije funkcionalan već više od pet sezona, stvara i ogromne troškove za njegovo održavanje.

"Četverosjedna žičara je projekt u koji su uloženi milioni KM, ali zbog niza grešaka, koje su napravljene prilikom izrade projekta i izbora lokacije, ona je bila nefunkcionalna od 2017. Uložena su skoro četiri miliona KM u nju, a dodatno je stvarala materijalne i ljudske troškove, jer je održavanje na vremenskim uslovima, kakvi su na vrhu Bjelašnice, bilo dodatna otežavajuća okolnost", podsjetio je Delić i dodao da je Ministarstvo opredijeljeno da Bjelašnicu učini, kako je izjavio, jednim od najboljih skijališta u regiji.

Smatra da Bjelašnica ima potencijal da bude najbolje skijalište u regiji.

"Od početka mandata ulažemo sredstva u realizaciju projekata ZOI '84, kako bismo joj (Bjelašnici) vratili stari sjaj i unaprijedili ponudu i uslugu skijašima, turistima i građanima Kantona Sarajevo. Zbog toga smo tražili da nam preduzeće pripremi sve projekte i evo unazad skoro dvije godine aktivno radimo na realizaciji tih projekata. Izmještanje četverosjedne žičare je projekt koji će koštati 3,6 miliona KM i to je jedini način da bude funkcionalna, jer su analize pokazale da na trenutnoj lokaciji neće nikad funkcionisati. Ovim premještanjem žičare mi ustvari ispravljamo greške naših prethodnika i ulažemo dodatna sredstva kako bismo omogućili bolju i kvalitetniju ponudu i razvoj Bjelašnice", mišljenja je resorni ministar.

Direktor ZOI '84 Jasmin Mehić obrazložio je da je analizom nekoliko potencijalnih lokacija zaključeno da je relociranje ekonomski isplativo samo na lokaciju koja je najsličnija postojećoj, u smislu dužine vertikalnog uspona.

"Svi sporazumi su potpisani, a već smo počeli radove na izgradnji garaže za šestosjed i izmještanje četverosjeda. Izmještanje četverosjeda jedan je od najrizičnijih projekata na Bjelašnici. Mi smo je već demontirali na vrhu Bjelašnice, u narednih desetak dana krećemo s montažom na trasi lifta BY i očekujemo završetak radova do kraja novembra. Trasa BY spaja srednji dio skijališta, što je nastavak skijališta BX do akumulacionog jezera 2. Ukoliko zbog loših vremenskih uslova, prije svega jakog vjetra, šestosjed ne bude mogao raditi, nadamo se da će ova veza između BX-a, koju smo prošle godine uradili i nove četverosjedne žičare biti veza koja će funkcionisati na Bjelašnici i kad su vjetrovi jaki", kazao je Mehić.

Očekuje se da će četverosjed biti u funkciji za ovosezonsko skijanje. Potpisan je i aneks sporazuma za projektovanje i nadogradnju postojećeg šestosjeda, čijom realizacijom će se nastaviti radovi na ovom projektu, a podrazumijevaju, kako je obrazloženo, nadogradnju automatske garaže za ovaj šestosjed. Vrijednost ovog projekta je 1,4 miliona maraka.

"Izgradnjom automatske garaže za šestosjednu žičaru želimo osigurati dugoročno čuvanje javnog dobra od propadanja usljed vremenskih uslova, ali bolju uslugu korisnicima. Garaža će biti izgrađena i na ulaznoj i izlaznoj putanji, a cilj je, osim boljeg očuvanja infrastrukture, osigurati i da su sjedišta suha i zaštićena od nanosa snijega što će, vjerujemo, utjecati na ukupno zadovoljstvo korisnika skijališta", naveo je ministar Delić.

Garaža će biti smještena na polaznoj stanici šestosjeda na 1.268 metara nadmorske visine s desne strane u pravcu penjanja, a očekuje se da će i ovaj projekt biti finaliziran do početka ovogodišnje sezone. Direktorica Barlov istakla je da su inžinjerski timovi Zavoda za izgradnju već spremni i da će Zavod dati maksimalnu podršku kako bi se ispoštovali svi predviđeni rokovi za realizaciju ova dva projekta.

Delić je podsjetio da je u obogaćivanje sadržaja na Bjelašnici u toku ove i prošle godine uloženo, kako je rekao, više od 20 miliona KM, počev od unapređenja parking sistema do kapitalnih projekata koji se odnose na obnavljanje i modernizaciju infrastrukturnih olimpijskih objekata na ovoj planini, saopćili su iz Vlade Kantona Sarajevo.

Izvor: klix.ba

Pratite nas na našim stranicama na

Vezane vijesti

Odgovori