Izetbegović i Čović ‘poslani u mirovine’ uz 15.000 eura otpremnine

Političari i otpremnine

Predsjednik vladajuće bošnjačke Stranke demokratske akcije (SDA) Bakir Izetbegović, predsjednik vladajuće Hrvatske demokratske zajednice Bosne i Hercegovine (HDZ BiH) Dragan Čović, potpredsjednik vladajućeg Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Nikola Špirić, te predsjednik glavne opozicijske Srpske demokratske stranke Mirko Šarović proslavili su tokom 2021. godine 65. rođendan i “silom zakona” poslani u mirovine.

Pri tome su, kao parlamentarci, stekli pravo da im se isplati po šest prosječnih plaća ili svakom po oko 15 hiljada eura otpremnine, potvrđeno je za Radio Slobodna Evropa (RSE) iz Zajedničke komisije za administrativne poslove Parlamentarne skupštine (PS) BiH.

Tih otpremnina se ne mogu odreći, po važećim zakonima u čijem su kreiranju i sami direktno ili indirektno sudjelovali. Odmah nakon što im se izdaju rješenja o umirovljenju i isplati otpremnina, nastavljaju radni odnos kao izaslanici i zastupnici.

Plaće i penzija

Uz plaće koje iznose oko 3.000 eura, po zakonu, dodatno primaju i mirovine kao “stečeno pravo koje im se ne može ograničiti ili oduzeti”.

“Otpremnina je stečeno pravo iz radnog odnosa, a stječe se momentom prestanka radnog odnosa, sukladno pozitivnim pravnim propisima i to Zakona o radu u institucijama BiH, kao i Odluke o načinu obračuna plaća i ostalih materijalnih prava zastupnika i izaslanika u PS BiH, te i Odluke o načinu i postupku ostvarivanja prava na otpremninu prilikom odlaska u mirovinu u institucijama BiH”, naveo je u pisanom odgovoru za RSE Dejan Ružić, tajnik Zajedničkog povjerenstva za administrativne poslove u PS BiH.

Dodao je i kako se uz rješenje o prestanku radnog odnosa, donosi odluka o otpremnini osobi kojoj prestaje radni odnos po sili zakona.

„Zastupnik, odnosno izaslanik se ne može unaprijed odreći prava na otpremninu, jer pravo na istu stječe tek momentom prestanka radnog odnosa, odnosno momentom donošenja rješenja o prestanku radnog odnosa”, pojasnio je Ružić. 

Penzioner do penzionera

Svoj 65. rođendan će 24. decembra slaviti i penzionerima u državnom Parlamentu BiH se pridružiti i zastupnik Srpske demokratske stranke (SDS) Dragan Mektić, bivši ministar sigurnosti BiH.

“Vidi, druže, ima već nekoliko godina da sam ispunio uslove za penziju po osnovu radnog staža. Pošto sam dobar dio svog radnog vijeka proveo u policiji i imao beneficirani radni staž, ja ne znam ni kad sam ispunio te uslove“, ističe Mektić za RSE.

Kaže i da nije podnosio niti će podnositi zahtjev „dok stvarno ne završi radni vijek i ode u penziju“. 

„Dakle, ja iz moralnih razloga nisam htio da se penzionišem na jedan dan, pa sutra aktiviram profesionalni poslanički mandat i da uzmem tih 30.000 maraka”, kazao je Mektić.

Dodao je da nije znao da se rješenje o penzionisanju izdaje “po službenoj dužnosti” i da se otpremnine ne može odreći.

“Meni to nije logično. Ja sam izabrano lice, mandat mi traje do kraja iduće godine (oktobar 2022., op.a.) i nisam ograničen radnim stažom, kojeg imam dovoljno. Vidjeću s administrativnom službom da se to (otpremnina) meni ne isplaćuje sad, već onog trenutka kad stvarno odem u penziju i završim radni vijek”, naglasio je Mektić.

Ko je bio prvi penzioner u 2021?

Prvi ovogodišnji “penzioner parlamentarac” je 1. januara ove godine postao Bariša Čolak. Isplaćena mu je otpremnina.

Političku karijeru počeo je tokom rata 1994. godine kao ministar pravde u Vladi “Hrvatske republike Herceg Bosna”, čijih šest lidera je osuđeno u Den Haagu.

Čolak je funkciju ministra pravosuđa obavljao u nekoliko mandata u Vladi Federacije BiH, jednog od dva entiteta u BiH, te u Vijeću ministara BiH.

Dugogodišnji lider najjače bošnjačke Stranke demokratske akcije (SDA) Bakir Izetbegović, bivši zastupnik i član Predsjedništva BiH i danas delegat u Domu naroda PSBiH, 28. juna je napunio 65 godina.

Ko su ostali?

Nakon njega je zastupnik SNSD-a Dragan Bogdanić 5. jula, također, uz pravo na otpremninu poslan u mirovinu na jedan dan.

Dragan Čović, također bivši član Predsjedništva BiH i lider HDZ-a BiH, koji je za delegata izabran nakon poraza na izborima za člana Predsjedništva 2018. godine, napunio je 65 godina, 20. avgusta.

Nikola Špirić je u nekoliko navrata bio zastupnik, ministar i predsjedavajući Vijeća ministara BiH. Osim po nizu najviših državnih funkcija poznat je i po tome što je “zbog korupcije” stavljen na “crnu listu" Sjedinjenih Država, te kao osoba koja je promijenila najviše stranaka. 

Prije nego se 2002. skrasio u SNSD-u, na čijem čelu je član Predsjedništva BiH i također osoba s američke “crne liste” Milorad Dodik, Špirić je promijenio četiri stranke: Srpsku radikalnu stranku RS, Demokratsku stranku za Banja Luku i Krajinu, Srpsku demokratsku stranku te Partiju demokratskog progresa. Penzioner uz pravo na otpremninu je postao 4. septembra 2021. godine.

Ni nakon više telefonskih poziva i dopisa njihovim kabinetima, RSE nije dobio odgovor je li im isplaćeno po petnaestak hiljada eura otpremnine i jesu li taj novac eventualno donirali.

Mirsad Mešić je kao zastupnik Socijaldemokratske partije (SDP) BiH početkom 2016. zakonski umirovljen na dan i isplaćena mu je otpremnina u iznosu šest neto plaća. Osim što je tad napunio 65 godina, imao je i 46 godina radnog staža. Otpremninu, kao i pripadajuće penzije do kraja mandata 2018. godine donirao je za studentske stipendije.

“Ja se uopšte ne želim porediti s tim licima (gore spomenutim parlamentarcima). Ja sam uradio ono što sam mislio da treba da uradim i ne bih da to afirmira bilo koga, pa ni mene. Nažalost, nijedan primjer, pa ni pozitivan, ne može pomoći u ovom beščašću”, kazao je Mešić za RSE.

Mirko Šarović, bivši državni ministar i predsjednik Srpske demokratske stranke (SDS), napunio je 65. godina 16. septembra, 12 dana poslije Špirića, i po osnovu starosti uz pravo na otpremninu na jedan dan poslan u mirovinu.

Jedan od lidera opozicije Dodiku i Špiriću u entitetu Republika Srpska ni nakon više poruka nije želio komentirati svoje “umirovljenje na dan”.

Dušanka Majkić, danas izaslanica SNSD-a u Domu naroda PS BiH, u mirovinu je “silom zakona” poslana 2015. godine. Tad joj je isplaćeno šest plaća otpremnine kao zastupnici u donjem, Zastupničkom domu PSBiH.

Njen stariji stranački kolega Nebojša Radmanović je 2014. godine kao član Predsjedništva BiH “poslan” u mirovinu, također, uz otpremninu veću od 15.000 eura. Radni odnos mu je odmah produžen.

Pročitajte više: Povećanje plata službenicima u FBiH značit će i povećanje plata političarima

Pratite nas na Facebook akter.ba

Pratite nas na našim stranicama na

Vezane vijesti

Odgovori