Evo kako možete spasiti JEŽA ukoliko dospije u vašu baštu

Evo nekoliko savjeta kako da ugostite ovog "gosta".

Znate li da su ježevi jedni od nastarijih stanovnika naše zemlje? Da, dobro ste pročitali. Oni su također junaci našeg djetinjstva, kroz mnoge bajke i crtane filmove. Međutim, sada trebaju našu pomoć više nego ikada. ježa

U ljetne dane, kada zađe sunce, ove preslatke životinje često možete sresti na samom rubu šumskog dijela. ali i u vrtovima i parkovima. Često ih u vašu baštu može dovesti potraga za hranom. U potrazi su za bubicama, crvima i drugim beskralježnicima. Nisu štetočine, te neće uništiti vaše cvijeće i povrće koje možete imati u svom posjedu. Evo nekoliko savjeta kako da ugostite ovog "gosta".

  • Ježa možete hraniti sirovim neslanim mesom, mljevenim mesom i mačijim granulama. Ono što ne vole da jedu svakako jeste riba, ali i voda.
  • Ne hranite ježeve mlijekom. Ono izaziva stomačne probleme koje za ježa mogu biti pogubne. Može se desiti da uginu od dehidratacije. Kada su gladni, često će popiti mlijeko iz neznanja.
  • Ne koristite insekticide i zamke! Jež je bezazlen i pomoći će vašoj bašti. Hrani se insektima koji napadaju vaše biljke.

Zbog nemara čovjeka još jedna vrsta nestaje. Pomozite im da prežive.

Pročitajte više: Uživanje u TOPLOJ KUPKI - Ova životinja itetkako voli vodu! [VIDEO]

Pratite nas na našim stranicama na

Vezane vijesti

Odgovori