Misterija leša nađenog kraj Neretve traje 10 godina

Uzorci DNK su upoređivani, ali rezultati vještačenja nisu donijeli pomak, a više se niko ne raspituje za leš u mrtvačnici u Čapljini

U Tužilaštvu Hercegovačko-neretvanskog kantona i u Kantonalnom MUP-u već deceniju istražuju misteriju leša pronađenog u maju 2011. godine. Leš su pronašli ribari na drvetu uz obalu rijeke Neretve u mjestu Ševaš Polje, južno od Mostara.

Iako je odmah nakon pronalaska leša obdukciju uradio dr. Hamza Žujo, ipak, on se nije mogao izjasniti o nastanku smrti, s obzirom na to da je pronađen u fazi truhljenja.

Nema pomaka

Jedini poznati podatak u vezi s ovim događajem obavijenog velom tajne jeste to da je riječ o muškarcu. Tako se o tom muškarcu, uprkos velikim naporima koji su do sada načinjeni, ne zna ništa. Kako je dospio na obalu rijeke, je li ubijen ili je stradao na neki drugi način.

Iz Tužilaštva Hercegovačko-neretvanskog kantona jučer nam je rečeno da nema pomaka u istrazi i da, zapravo, sva dosadašnja vještačenja koja su urađena nisu donijela pomak. Pogotovo, kada je riječ o rezultatima vještačenja DNK koja su rađena u Sarajevu.

Kako su podsjetili, uzorci DNK su uspoređivani s uzorcima članova porodica nestalih osoba s područja cijelog HNK, ali je potraga za identitetom bezuspješna.

Leš još nije ukopan

S druge strane, leš se i dalje nalazi u Gradskoj mrtvačnici Čapljina. Dok god traje istraga, kako nam je to jučer rekao Josip Perić, direktor, ne smiju ga ukopati pa ni pod oznakom NN.

-Prestao sam ih više i zvati, jer, kada god nazovem, dobijem isti odgovor da se radi na slučaju. U početku se dosta onih čiji su članovi porodice nestali raspitivali o slučaju. Ko god je čuo da imamo NN leš, svi su željeli saznati informaciju više, ali posljednjih godina skoro više niko ne pita. Iskreno, i mi bismo voljeli da se stavi tačka na slučaj - kazao nam je Perić.

Zanimljivo je da su pripadnici GSS-a prije pet i po godina na lokalitetu Gradina u Međugorju pronašli ljudski kostur. Uz njega je nađen konopac, ostatke odjeće i obuće te čakiju. Iako su obavljena sva vještačenja, identitet nije utvrđen.

Pratite nas na našim stranicama na

Vezane vijesti

Odgovori