Poseban specijalitet: Jaja u senfu s krompirom

Jaja u senfu sa krompirom
Foto:Josip Regović/PIXSELL - po receptu Darka Debica

Ovo je njemačko jelo, veoma poznati i rado viđeno na njihovoj trpezi. Jelo se može servirati u svako doba godine, dakle bez sezonskog ograničenja. Jaja i krompir rijetko ko da ne voli, a kad su u ovoj kombinaciji, onda to izgleda ovako!

Recept je osmislio Gastrolovac Darko Debić!

Sastojci za 4 porcije:

8 jaja 600 g krompira

60 g MEGGLE maslaca

2 kašike glatkog brašna

300 ml MEGGLE vrhnja za kuhanje

300 ml temeljca

3 - 4 kašike senfa

sol

biber

list peršuna

mladi luk

2 rotkvice

muškatni oraščić

Priprema:

Skuhajte jaja, ohladite i ogulite. Prerežite jaja na pola. Krompir ogulite, operite, narežite na kocke i kuhajte u posoljenoj vodi. Zagrijte maslac u loncu i lagano zapržite brašno. Neprestano miješajući pjenjačom dodajte temeljac i vrhnje za kuhanje.

Dodajte senf, muškatni oraščić, sol i biberr. Kuhajte 5 – 10 minuta.

Kuhani krompir ocijedite. Dodajte jaja i kuhani krompir u umak, kratko prokuhajte.

List peršuna, mladi luk i rotkvice operite i nasjeckajte.

Servirajte na tanjure, ukrasite peršunom, mladim lukom i rotkvicama te poslužite.

Prijatno!

Pročitaj više: KROMPIR ČORBA SA PILETINOM

Pratite nas na našim stranicama na

Vezane vijesti

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)