Hoćemo li ikada znati kako je tačno nastao svemir?

f6d756b9cea82efc022c
Foto: Express.hr

Fizičari već dugo nisu u stanju razotkriti misterij onoga što se dogodilo i kako je nastao svemir. Sada, jedan naučnik misli da zna zašto ne možemo doći do ovog odgovora. Ovaj fenomen nazvan je kosmička inflacija: Svemir nam to ne dopušta.

Fizičari možda po definiciji nikada neće moći da izgrade model inflacije pomoću prosječnih alata. Ali zašto ne? Ova nova pretpostavka direktno je vezana za osobinu modela inflacije. Ovi modeli zauzimaju vrlo male fluktuacije u vremenu i čine ih većima. Mi nemamo potpunu fizičku teoriju tih malih kolebanja.

Posmatranja velike strukture svemira i ostataka svjetlosti od Velikog praska otkrili su da je, u vrlo ranom svemiru, naš kosmos vjerovatno doživio period nevjerovatno brzog širenja. Ovaj izuzetan događaj, poznat kao inflacija, natjerao je svemir da u najmanji djelić sekunde postane na bilijune puta veći. U procesu postajanja, naš kosmos nastao je pomalo kvrgav. Milionima i milijardama godina kasnije, te male razlike u gustini postale su sjeme a zvijezde, galaskciju i najveću strukturu u kosmosu.

Astronomi snažno sumnjaju da se nešto poput ove priče o inflaciji dogodilo u ranim trenucima svemira.

Vjeruju da je to bilo manje od sekunde. Šta je pokernulo inflaciju idalje ostaje nepoznanica. Drugim rijelima, fizičarima nedostaje potpuni fizički opus ovog značajnog događaja.

Većina modela inflacije zahtijevaju da svemir naraste toliko velik da sub-planckovske razlike postaju makroskopske. Ali mi ne razumijemo sub-planckovsku fiziku. Pa kako bismo mogli izgraditi teorijski model inflacije ako ne razumijemo temeljnu fiziku? Možda je odgovor: Ne možemo, nikad. Ovaj koncept naziva se trans-Planckova pretpostavka cenzure, ili TCC.

Većina teorija inflacije oslanja se na tehniku ​​poznatu kao "efikasna teorija polja". Budući da nemamo teoriju koja objedinjuje fiziku u visokim energijama i malim razmjerima, fizičari pokušavaju izgraditi verzije s nižom energijom kako bi napredovali. Ali prema TCC-u, takva vrsta strategije ne djeluje. Kada je koristimo za izgradnju modela inflacije, proces inflacije se događa tako brzo da "izlaže" sub-plancki režim makroskopskom posmatranju.

Kako prenosi Live Science, TCC nije dokazan - to je samo nagađanje. Usklađuje se s drugim linijama razmišljanja o teoriji struna, ali sama teorija struna je također nedokazana. Međutim, ovakve ideje su korisne, jer fizičari u osnovi ne razumiju inflaciju, i sve što može pomoći izoštriti to razmišljanje je dobrodošlo.

Pratite nas na našim stranicama na

Vezane vijesti

Odgovori