Kraj protesta: Zdravstveni radnici u HNK-a dobili novi kolektivni ugovor

Kraj protesta: Zdravstveni radnici u HNK-a dobili novi kolektivni ugovor
Kraj protesta: Zdravstveni radnici u HNK-a dobili novi kolektivni ugovor

Vlada i sindikati na kraju su pronašli kompromisno rješenje, koje će Vladu u budućnosti koštati dodatnih 18 miliona maraka. Predstavnici Vlade Hercegovačko-neretvanskog kantona (HNK) i Sindikata Sveučilišne kliničke bolnice Mostar potpisali su novi Kolektivni ugovor. Ovim ugovorom su precizirani novi uslovi rada i obračuna plata za medicinske radnike u ovom kantonu, javlja Anadolu Agency (AA).

Današnji potpis rezultat je šestomjesečne trakavice ispunjene protestima na ulicama i generalnim štrajkom započetim 10. decembra prošle godine, a koji je kasnije zabranjen od strane Kantonalnog suda u Mostaru.

Vlada i sindikati na kraju su pronašli kompromisno rješenje, koje će Vladu u budućnosti koštati dodatnih 18 miliona maraka, koliko bi se na godišnjem nivou dodatno trebalo izdvajati za medicinske radnike.

Predsjednik Sindikata uposlenih u SKB Mostar Ivica Anić rekao je da će nakon današnjeg potpisa, sutra u svim zdravstvenim ustanovama HNK-a obustaviti generalni štrajk.

"Zadovoljni smo i sretni. Hvala, prije svega, pacijentima koji su nas trpili, hvala članovima naših porodica. Hvala privatnicima koji su nam pomagali tokom štrajka, hvala medijima koji su bili uz nas, hvala premijeru Nevenku Hercegu koji se potrudio i dao zanačajan doprinos za rješavanje problema. Naravno hvala i našim članovima i hvala na kraju i Bogu, jer je sve ovo iza nas. Iscrpljeni smo, ali ipak zadovoljni", rekao je po izlasku iz zgrade Vlade HNK-a Anić.

Ponovio je da su gotovo svi zahtjevi sindikata ispunjeni te da je Vlada za razliku od prve ponude koja nikako nije bila zadovoljavajuća, na kraju ipak popustila.

"Uvažili smo pandemiju i ekonomsku situaciju i pristali na ponuđeno", dodao je.

Dalibor Vuković, predsjednik Sindikata zdravstvenih radnika HNK-a, posebno je ponosan na solidarnost kolega u sindikatima.

"Ovo je bila neustrašiva, plemenita i hrabra borba 2.600 radnika, dosad neviđena na ovim prostorima. Bila je to borba 2.600 radnika s armiranim zidom ispred Vlade HNK-a. Ipak smo uspjeli postići da vlast uglavnom prihvati naše zahtjeve. Žao mi je što smo potrošili pet mjeseci, ali drugačije valjda nije moglo. Na kraju, svi smo sretni i zadovoljni i to je jedino važno", rekao je Vuković.

Hladni pogon u bolnicama će uskoro postati stvar prošlosti. U SKB Mostar već su ugašeni brojni takozvani COVID odjeli te je stanje normalizovano.

Plate zdravstvenih radnika po novom koeficijentu će se obračunavati već od 1. juna.

Kolektivni ugovor potpisan je na dvije godine. Do povećanja će doći dva puta - prvi put već od 1. juna ove godine te do drugog od 1. juna naredne godine. Povećanje koeficijenta za čistačice u prvoj godini će iznositi 0,15. Za medicinske sestre - 0,30, a za ostale radnike za oko 0,20 posto.

Pročitaj više: Pogoršana situacija u HNK: Danas više zaraženih nego u Sarajevu

Pratite nas na našim stranicama na

Vezane vijesti

Odgovori