Hitachi kupuje američku GlobalLogic za 9,6 milijardi dolara

Japanska kompanija Hitachi izjavila je u srijedu da će u potpunosti kupiti američku softversku kompaniju GlobalLogic u ugovoru vrijednom 9,6 milijardi dolara, s obzirom na to da želi proširiti svoju ponudu digitalnih usluga.

Hitachi će za firmu platiti 8,5 milijardi dolara, ali trošak će povećati dodatna otplata neizmirenog duga GlobalLogic-a, rekla je japanska kompanija.

Kupovina dolazi s Hitachijem koji je sve više fokusiran na tehnološku ponudu, uključujući i putem svoje jedinice za Internet stvari Lumada.

"Kroz akviziciju, Hitachi očekuje dodavanje GlobalLogic naprednih mogućnosti digitalnog inženjeringa i njegove solidne baze klijenata, uključujući velike tehnološke kompanije, kako bi ojačao digitalni portfelj Lumade", rekao je Hitachi u saopćenju za javnost.

"Digitalna transformacija i dalje je prioritet za organizacije svugdje, a pandemija Covid-19 samo je proširila potražnju za novim poslovnim modelima zasnovanim na podacima, iskustvima kupaca i povezanim ekosustavima," dodala je kompanija.

"U tom kontekstu, potražnja za uslugama GlobalLogic-a brzo raste, a kombinirana kompanija ima veći pristup ovoj ogromnoj tržišnoj prilici."

Sa 20.000 zaposlenih u 14 zemalja, GlobalLogic donosi mrežu dizajnerskih studija i centara za razvoj softverskih proizvoda, kao i stotine klijenata.

Vijest, službeno objavljenu na kraju trgovinskog dana, ranije su prenijele financijske novine Nikkei i poslale dionice Hitachija da padnu, završivši taj dan za više od sedam posto.

No, stariji analitičar Bloomberg Intelligencea Takeshi Kitaura rekao je da akvizicija "ima smisla" s obzirom na Hitachijeve ambicije u tom sektoru.

"Tvrtka ima mrežu klijenata koja će pomoći Hitachiju da dalje raste", rekao je za Bloomberg News.

Izvještaj Nikkei kaže da bi kupnja Hitachija vjerojatno bila rekordna akvizicija za japansku tvrtku za električnu opremu.

Do toga dolazi nakon mamutovog otkupa te kompanije, švajcarsko-švedskog inženjerskog giganta ABB, za 704 milijarde jena (6,4 milijarde dolara).

Proćitajte više: 10 najbogatijih porodica na svijetu

Pratite nas na našim stranicama na

Vezane vijesti

Odgovori