Harry i Meghan: Ekskluzivni intervju uzburkao je britansku javnost

Britanska kraljevska porodica zapala je u krizu nakon što su Harry i Meghan u intervjuu s Oprah spomenuli rasizam i zanemarivanje

Britanska kraljevska porodica u ponedjeljak se suočila s krizom koja se dogodila jednom u generaciji nakon što su princ Harry i Meghan, vojvotkinja od Sussexa, u intervjuu s Oprah Winfrey poljuljali instituciju izjavom razornih navoda.

Intervju je trajao puna dva sata u kojem su otkrili razloge svog odlaska iz palače.

Meghan je rekla da je bila toliko izolirana i usamljena da je razmišljala o samoubojstvu, rekavši Winfreyu da "jednostavno više nije željela živjeti".

Par je bio kritičan prema načinu na koji se institucija odnosi prema njima. Meghan je otkrila zapanjujući navod rasizma jednog člana porodice.

Harry je u međuvremenu priznao da su njegovi odnosi s ocem i prijestolonasljednikom, princom Charlesom i njegovim bratom, princem Williamom, posljednjih godina bili pod velikim pritiskom. Sugerirajući da je ta institucija možda u medije podmetnula priče koje su njega i Meghan bacile u negativno svjetlo.

Foto: Screenshot YT

Palača se suočila s olujama na više frontova izlaskom intervjua u Londonu u ponedjeljak.

Intervju je posljednjih dana neprestano prikazivan u medijima, povlačeći usporedbe s kraljevskim kazivanjima koje je Harryjeva majka, princeza Diana, dala 1995. godine, a koje su rasvijetlile raspad njezina braka s Charlesom.

No, otkrića u nedjeljnom prijenosu da su Harry i Meghan imali problem za problemom sa zaposlenicima palače i starijim kraljevskim osobama.

Možda je najprimjerenija bila Meghanina tvrdnja da je neimenovani član porodice za vrijeme njezine prve trudnoće s malenim Archiejem bio veoma zabrinut oko toga koliko će biti tamna koža njezinog djeteta.

Harry je odbio imenovati člana porodice, ali rekao je da je "pomalo šokiran" razgovorom.

Winfrey je u ponedjeljak ujutro na CBS-u rekla da "nisu njegova baka niti njegov djed bili dio tih razgovora".

U Britaniji je sekretar za obrazovanje  Kate Green rekla da bi Buckinghamska palača trebala pokrenuti istragu.

Službenici palače također se trude odgovoriti na tvrdnje vojvode i vojvotkinje da je institucija ignorirala njihove molbe za pomoć u njihovoj mentalnoj dobrobiti i sigurnosti.

Meghan je rekla kako je njezine misli o samoubojstvu bilo nevjerojatno teško podnijeti, ali se dvoumila da li da ih podjeli sa suprugom.

Foto: Screenshot YT

"Ali znala sam da ću to učiniti ako ne kažem, i jednostavno više nisam željela živjeti", rekla je.

Harry, čija je majka Diana ubijena dok je bio dječak, rekao je da je "prestravljen" priznanjem svoje supruge. Princ, šesti u redu do prijestolja, rekao je da u kraljevskoj porodici postoji kultura patnje u tišini. No Meghanina utrka i zlostavljanje koje je pretrpjela dodatno su otežali situaciju paru. Njihov nedostatak podrške na kraju je doveo, prije svega ostalih faktora, do dramatične odluke da u januaru 2020.godine napuste palaču.

Emotivno su detaljno opisali najteže trenutke

Meghan je Harryju otkrila svoje misli nekoliko sati prije nego što su trebali otići na neki događaj. Princ koji se svakodnevno vraća kući s posla kako bi zatekao suprugu kako plače dok doji novorođenče. Rekao da su "nedostatak podrške i nerazumijevanje" razlozi zbog kojih su odlučili odstupiti.

Meghan je rekla da su situaciju pogoršali često rasistički i "zastarjeli kolonijalni prizvuci" koji su se u više navrata pojavljivali u izvještajima o paru u britanskim zloglasnim vitrioličnim tabloidima. Oboje su opisali otrovnu mješavinu upada u tisak, gorčine na društvenim mrežama i izolacije od potporne strukture.

Harry je dodao da je pokrenuo problem s kraljevskom porodicom. Rekao je Winfreyju da vjeruje da postoji mnogo prilika za palaču da "pokaže određenu javnu potporu" usprkos kontinuiranom rasnom zlostavljanju u tisku, "ali niko iz moje porodice nikada nije ništa rekao. To boli."

"Žao mi je što sam im povjerovala kad su rekli da ću biti zaštićena", rekla je Meghan Winfreyu.

CNN je kontaktirao kraljevsku porodicu radi komentara.

Foto: Screenshot YT

Harry otkriva ozbiljne razdore u porodici

Ako je postojao i najmanji prijedlog da bi se Harry i Meghan mogli jednog dana ponovno pridružiti misiji kraljevske porodice, nedjeljni prijenos ga je vjerojatno zauvijek ugasio. Intervju je razotkrio dubinu podjele između para i ostatka porodice. Provaliju koja bi bila nezamisliva kad su se vjenčali u Windsoru prije samo tri godine.

Rekli su Winfreyu da je porodica isprva bila blagonaklona prema Meghan i da su se, kada su se vjenčali, posvetili svojim ulogama.

No stvari su se brzo promijenile. Harry je rekao Winfreyju da je njegov odnos s ocem Charlesom dosegao tačku kada je prijestolonasljednik prestao prihvaćati njegove pozive. Ljut je zbog odluke para da 2020. odu iz palače.

"Osjećam se stvarno razočarano, jer i on prošao nešto slično - zna kakav je osjećaj boli." rekao je Harry.

Na svog brata Williama - s kojim je Harry odrastao i čije su zajedničko djetinjstvo mediji pomno pratili - princ je implicirao da komunikacija praktički ne postoji.

"Na različitim smo putevima", rekao je, dodavši da "vrijeme liječi sve stvari - nadamo se".

Foto:Screenshot YT

Harry i Meghan su glasno govorili o kraljici, opisujući je od početka pažljivom i ljubaznom.

"Moja baka i ja imamo zaista dobar odnos, razumijevanje i duboko je poštujem", rekao je Harry.

Meghan je rekla da je s njom često razgovarala u proteklih godinu dana. Razgovarali su onog dana kad je princ Philip prošlog mjeseca primljen u bolnicu.

Meghan je dodala da je unatoč iskušenjima važno razlikovati kraljevsku porodicu od "ljudi koji vode ustanovu".

Razgovarala je o glasinama o sporu s Catherine, vojvotkinjom od Cambridgea. Meghan je rekla da su izvještaji u kojima je natjerala Kate da plače zbog haljina cvjetnica na njezinom vjenčanju neistinite. Zapravo je vojvotkinja od Sussexa plakala. Ali "nije došlo do sukoba", rekla je Meghan, opisujući svoju šogoricu kao "dobru osobu".

No, očito napeta porodična dinamika zasjenit će nadolazeće zaruke kraljevstva. Nakon razgovora još nijedan od njihovih komunikacijskih timova nije dao izjave.

Foto; Screenshot YT

Reakcija bez daha u Britaniji

Kako su sati odmicali i kad se prašina od emitiranja slegla u ponedjeljak, Buckinghamska palača i dalje je šutjela. No, britanski su mediji skočili da pokriju posljedice. Neke su novine preko noći objavile dodatna rana izdanja kako bi intervju objavili na svojim naslovnim stranicama.

Kao što je to često bio slučaj s parom, pokrivenost se kretala od umjerenog do histeričnog. Daily Mail objavio je naslov "Kate me rasplakala" u izdanju od 2 sata ujutro, prije nego što je kasnije ujutro iznio Meghaninu optužbu za rasizam.

Na web mjestu tabloida nalazio se i istaknuti transparent na kojem je pisalo: "Htjela sam se ubiti."

The Sun je predstavio novi nadimak za Meghan usred njenog raskola s kraljevskom porodicom: "Megxile", a Daily Express odbacio je emisiju kao "samoposlužni TV razgovor s Oprah".

U ponedjeljak popodne nekoliko je novinara iskoristilo press konferenciju Borisa Johnsona na Covid-19 tražeći njegova razmišljanja o intervjuu s Oprah. Premijer je odbio komentarisati. Rekao da je uvijek imao "najviše divljenje prema  kraljici i njenoj ulozi koju ona ima u našoj zemlji".

Harry je rekao da je palača u "strahu" od medijske pokrivenosti, što znači da su imali malo slobode dok su bili dio porodice.

Intervju je emitiran u Britaniji u 21 sat. Utorak, zemaljski emiter ITV pobijedio je u utrci za stjecanje prava. No Britanci i mediji već su detaljno secirali njegove glavne tačke razgovora mnogo prije emitiranja u Velikoj Britaniji.

Charles Anson, bivši PR kraljice, rekao je u ponedjeljak da je par pokrenuo "pitanja koja treba pažljivo pogledati". Tvrdio je za BBC da "kraljevsko domaćinstvo nije imalo nimalo rasizma". No Julie Montagu, vikontesa Hinchingbrooke, rekla je za BBC da su njihova otkrića "zapanjujuća", te da bi se kao Amerikanka koja se udala za britansku aristokraciju mogla povezati s Meghaninim opisima.

"Zapravo ne znate dok niste u tome i mislim da je to vrlo dobro" otkrila sinoć u svom intervjuu.

Pročitajte više: Kraljičino obraćanje par sati pre intervjua Hari i Megan

Pratite nas na našim stranicama na

Vezane vijesti

Odgovori