Guterres: Protekla decenija bila je najtoplija ikada

Protekla decenija bila je najtoplija ikada
Antonio Guterres

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija (UN) Antonio Guterres skrenuo je pažnju i na porast nivoa mora i temperatura, tropske ciklone i šumske požare

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija (UN) Antonio Guterres izjavio je da je protekla decenija bila najtoplija ikada te da su opasni staklenički plinovi na historijski visokom nivou, javlja Anadolu Agency (AA).

"Majka priroda sada čeka. Protekla decenija bila je najtoplija ikada. Opasni staklenički plinovi su na nivou koji nije viđen tokom tri miliona godina. Globalna temperatura već je porasla za 1,2 stepena Celzijusa, i raste prema pragu katastrofe", kazao je Guterres u obraćanju na Samitu o klimatskim promjenama putem videokonferencije.

Skrenuo je pažnju i na porast nivoa mora i temperatura, tropske ciklone i šumske požare.

"Treba nam zelena planeta, ali svijet se nalazi u crvenoj uzbuni. Na rubu smo ponora. Moramo biti sigurni da je sljedeći korak u dobrom pravcu. Lideri svugdje u svijetu moraju krenuti u akciju", poručio je Guterres.

Američka potpredsjednica Kamala Harris izjavila je također da nijedna država nije imuna na klimatske promjene.

Naglasila je da su u prevenciji klimatskih promjena ključni inovacije, saradnja, upotrebu obnovljivih izvora energije i nove tehnologije.

Obraćanjem predsjednika Sjedinjenih Američkih Država (SAD) Joea Bidena u online formatu danas je počeo Samit o klimatskim promjenama, čiji su domaćin SAD i na kojem učestvuje više od 40 svjetskih lidera.

Fokus tokom dvodnevnog samita bit će na smanjenju emisije ugljika u sljedećih 10 godina, promocija nedržavnih aktera koji rade na ekonomskim prednostima klimatskih aktivnosti, posebno kroz oblast zapošljavanja, tehnologije transformacije i globalnih klimatskih promjena.Samitu prisustvuju kineski predsjednik Xi Jinping, ruski predsjednik Vladimir Putin, predsjednik Turske Recep Tayyip Erdogan, predsjednik Evropskog vijeća Charles Michel, poglavar Rimokatoličke crkve papa Franjo i brojni drugi čelnici.

Izvor: aa.com,tr

Pročitaj više: Biden se ne namjerava sastati s predsjednikom Sjeverne Koreje

Pratite nas na našim stranicama na

Vezane vijesti

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)