Grčka: “Veliki požari” pod kontrolom

Foto: FENA

Grčka je juče stavila pod kontrolu velike požare koji su poharali veliki dio zemlje, dok se vatrogasci na drugim mjestima u južnoj Evropi nastavljaju boriti protiv novih požara.

Visoke temperature duž Sredozemlja povećale su rizik od požara koji su već uništili dijelove Italije, Turske, Alžira i Tunisa, a većina španskih i portugalskih regija stavljena je u stanje pripravnosti zbog požara, javlja AFP.

Porast temperatura i povećana suša uzrok su šumskih požara, koji su premašili sva očekivanja za požare, posebno u Evropi i Sjevernoj Americi, prema Svjetskoj meteorološkoj organizaciji.

Iako su kiša i pad temperature pomogli vatrogascima u Grčkoj da stave pod kontrolu aktivne požare na otoku Evia i regiji Arcadia koji su spalili više od 100.000 hektara, vjetrovi prognozirani ovog vikenda povećali su vjerovatnost novih požara, kažu vlasti.

Velike multinacionalne snage koje pomažu Grčkoj i dalje će biti u pripravnosti, rekao je glasnogovornik civilne zaštite Spyros Georgian.

- Pomažu u praćenju spaljenih područja u Eviji i Arkadiji, koja su dugačka i po nekoliko kilometara - rekao je Georgian.

Itvor: FENA

Pročitaj više: Požari koji bjesne u Grčkoj skoro nedelju dana ne pokazuju znake prestanka

Pratite nas na Facebook akter.ba - Grčka: "Veliki požari" pod kontrolom

AJK

Pratite nas na našim stranicama na

Vezane vijesti

Odgovori