Recept: Piletina sa sosom od limuna

Ovaj recept je jednostavan i brz za pripremu. Ukusna piletina dostojna svakog ekskluzivnog restorana.

Sastojci

2 pileća fileta srednje veličine,

1/2 kašičice soli,

1/4 kašičice bibera,

ulje za prženje

Pohovanje piletine:

2 jajeta,

prstohvat soli,

prstohvat bibera,

1-2 kašike parmezana,

1 kašika iseckanog peršuna,

3 kašike brašna

Sos od limuna:

1 kašika maslinovog ulja,

3 kašike putera,

1 krupnije česne bijelog luka,

sok od 1-2 limuna,

100 ml pilećeg bujona ili vode,

1/2 kašičice kukuruznog skroba – gustina,

prstohvat soli,

prstohvat bibera,

1 kašika isjeckanog peršuna

Finale:

1 kašika isjeckanog peršuna za garniranje

Prilikom kupovine pilećih fileta opredijeliti se za one koji su srednje veličine, ne za prevelike. Veoma važan sastojak sosa je puter i ne može se zamjeniti nekom drugom masnoćom.

Priprema sosa od limuna:

Iscjediti limun. U zavisnosti od njegove veličine uzećemo jedan ili dva komada. Oljuštiti bijeli luk i isjeckati ga. Oprati, posušiti i isjeckati peršunov list. U posudici izmješati kukuruzni skrob i 1-2 kašike hladne vode.

U tavi na tihoj vatri zagrijati maslinovo ulje i 2 kašike putera. Dodati sitno isjeckan bijeli luk i pržiti minut, pazeći da luk ne izgori.

Dodati sok od limuna i bujon ili vodu, pa kuhati na tihoj vatri dok se tečnost ne redukuje.

Dodati isjeckan peršun. Dodati kašičicu rastvorenog gustina pa uz miješanje sačekati da se sos zgusne i ako je potrebno dodati još malo tečnog gustina. Kuhati nekoliko minuta dok se sos ne zgusne. Posoliti i pobiberiti. Na samom kraju dodati još jednu kašiku putera i skloniti sos s vatre.

Priprema piletine:

Filete isprati pod vodom, posušiti kuhinjskim ubrusom i odsijeći višak masnoće ako je ima. Oštrim nožem zasijeći filete preko debljeg dijela po dužoj strani i rastvoriti ih. jNežno ih izlupati preko plastične folije ravnom stranom tučka. Meso ne bi trebalo da bude deblje od 7 mm. Posoliti i pobiberiti šnicle.

Pohovanje piletine:

U većoj tavi na umjerenoj vatri zagrijati ulje za prženje. Vrlo je važno da ulje ne bude previše zagrijano jer će prilikom prženja poh pregorjetti, a meso ostati nepečeno.

U plitkoj posudici ili dubokom tanjiru umutiti viljuškom 2 jajeta. Posoliti i pobiberiti. U zavisnosti od veličine jaja dodaćemo jednu ili dvije kašike parmezana, tako da smjesa ne bude kašasta već rijetka. Oprati, posušiti i isjeckati peršunov list, pa dodati u smjesu.

Na veliki, plitki, tanjir prosijati brašno.

Jednu po jednu šniclu uvaljati u brašno i otresti višak. Zatim šniclu umočiti u pripremljena jaja i staviti na umjereno zagrijano ulje. Pržiti meso na laganoj vatri po 4 minuta sa svake strane. Kad šnicla lijepo porumeni s jedne strane okrenuti je na drugu.

Ukoliko je ostalo smjese s jajima napraviti prženice. Ako kuhamo za 4 osobe – raditi s dvije tave na 2 ringle.

Poslužiti odmah. Na tanjir staviti pohovano meso, preliti sosom od limuna i putera, pa dodati unaprijed pripremljen prilog, na primjer grašak ili spanać. Garnirati isjeckanim peršunom.

Prijatno!

Pročitaj više: Recept: Slana lisnata punjena štrudla

Pratite nas na Facebook akter.ba -Recept: Piletina sa sosom od limuna

Pratite nas na našim stranicama na

Odgovori

Vezane vijesti

Vezane vijesti