Požari koji bjesne u Grčkoj skoro nedelju dana ne pokazuju znake prestanka

Požari koji bjesne u Grčkoj skoro nedelju dana ne pokazuju znake prestanka
Foto: Petros Karadjias/AP

Tri velika požara trenutno gore u cijeloj zemlji. Najveći je na drugom po veličini grčkom ostrvu, turističkoj destinaciji Evia, odakle je hiljade već evakuisano. Mnogi drugi nastavili su u nedjelju čekati u redovima na sjevernom dijelu otoka čekajući da se ukrcaju na trajekte.

"Pred nama je još jedno teško popodne, još jedna teška noć", rekao je u nedjelju zamjenik ministra civilne zaštite Nikos Hardalias. "Sve snage koje su ovih dana vodile tešku bitku nastavit će djelovati nesmanjenim intenzitetom, sa istim požrtvovanjem."

Vatra je uništila desetine kuća i preduzeća, a uništava i netaknute šume. Vlada je naredila evakuaciju četiri sela na sjeveru Evije. Ovo uključuje selo Pefki, koje se koristilo kao sklonište za ljude koji su već raseljeni u požaru.

Jedan vatrogasni zvaničnik rekao je lokalnim novinama da su požari bili toliko intenzivni da je voda iz crijeva i aviona isparila prije nego što je stigla u "pakao", prenosi agencija France-Presse.

Još jedan veliki požar gori na južnom poluostrvu Peloponez u blizini drevne Olimpije, a jedan gori u centralnom regionu Fokida, sjeverno od Atine. Na desetine manjih požara bjesni i širom zemlje. Požari su doveli do dva smrtna slučaja, uključujući dobrovoljnog vatrogasca koji je poginuo u blizini Atine nakon što ga je udario padajući stub komunalne službe pogođen požarom, navodi The Associated Press.

Uz preopterećene hitne službe, Grčka je zatražila pomoć od bliskih i dalekih zemalja. Nekoliko zemalja već je poslalo avione i vatrogasce, uključujući Francusku, Izrael, Rumuniju, Španiju i Sjedinjene Države. Navy Times izvještava da je američka mornarica poslala izviđački avion krajem prošle sedmice da pomogne naporima.

Grčki premijer Kyriakos Mitsotakis zahvalio se u nedjelju zemljama na pomoći. "U ime grčkog naroda, želio bih izraziti našu iskrenu zahvalnost svim zemljama koje su poslale pomoć i sredstva za pomoć u borbi protiv požara", napisao je Mitsotakis na Twitteru.

Požari su počeli nakon najdužeg toplotnog vala koji je zemlja vidjela u posljednje tri decenije, koji je nekoliko dana držao temperature oko 113 stepeni Celzijusa i doveo do sušnih uvjeta. Mitsotakis je rekao da su požari povezani sa "stvarnošću klimatskih promjena".

Grčka nije jedina zemlja u plamenu. Usred rekordnog toplinskog vala, požari bjesne i u Turskoj, Libanonu i Italiji. U Turskoj je spaljeno više od 500 kvadratnih kilometara obalne šume, a osam ljudi je poginulo. Tamo su evakuisane desetine hiljada ljudi.

Pratite nas na našim stranicama na

Vezane vijesti

Odgovori