Goethe-Institut BiH slavi otvorenje svoje nove kuće i 22. rođendan

Goethe-Institut

Pod motom "Naš novi Goethe-Institut: otvoren. inovativan. zelen." Goethe-Institut Bosne i Hercegovine 22. 2. '22. slavi zvanično otvorenje svoje nove kuće na adresi Džidžikovac 5 i svoj 22. rođendan.

Sa ovom novom, modernom zgradom u središtu općine Centar, poslovnom sjedištu i sjedištu upravnih i administrativnih tijela, u neposrednoj blizini brojnih kulturnih ustanova i ambasada evropskih zemalja, njemački kulturni institut u Sarajevu želi da bude mjesto učenja i susreta, mjesto njemačko-evropske-bosanskohercegovačke razmjene.

Na dan otvorenja se tim povodom od 11 do 21 sat održava niz događaja u novoj kući i na otvorenom. Nakon ovoga će se do maja 2022. održavati različiti kulturni i obrazovni programi za učenike i učenice njemačkog jezika svih starosnih skupina, nastavnike i nastavnice njemačkog jezika, kulturne radnike/ce i sve osobe koje se zanimaju za Njemačku.

Program počinje svečanom ceremonijom otvorenja na koju direktorica Goethe-Instituta Simone Voigt poziva četrdesetak gostiju, među kojima su donosioci odluka i predstavnici i predstavnice Grada Sarajeva i Kantona Sarajevo iz oblasti politike, kulture i obrazovanja, kao i ambasadori i ambasadorice zemalja EU. Ceremonijom moderira Kristina Ljevak, a svečane govore će između ostalog održati generalni sekretar Goethe-Instituta e.V. Johannes Ebert, ministar kulture i sporta Kantona Sarajevo Samir Avdić, i ambasadorica Savezne Republike Njemačke u Bosni i Hercegovini Nj.E. Margret Uebber.

U muzičkom dijelu nastupit će ženski vokalni ansambl Corona sa omažom Beethovenu "Ode for All" i violinistkinja Melika Hadžić muzičko-lirskim performansom. Program svečanosti prenosit će se uživo putem streama na platformama YouTube i Instagram.

U nastavku će Johannes Ebert zajedno s prof. dr. Vahidinom Preljevićem, profesorom za njemačku književnost i kulturologiju na Odsjeku za germanistiku pri Filozofskom fakultetu Univerziteta u Sarajevu, na šetnici ispred Velikog parka otvoriti instalaciju Zid koji nestaje, koji je sačinjen od 6.000 drvenih blokova s ugraviranim citatima njemačkih i bosanskohercegovačkih pisaca i mislilaca. Prisutni gosti i prolaznici mogu izvući blokove sa citatima iz zida od pleksiglasa, pročitati ih i ponijeti sa sobom kao uspomenu.

Od 14:00 do 18:00 sati nova kuća Goethe-Instituta otvorena je za sve zainteresirane. U novom prostoru bit će prikazana izložba, a također će biti predstavljeni i ponuđeni jezički sadržaji i kursevi i ponuda biblioteke. Café Goethe by Kawa kao dobrodošlicu posjetiocima na poklon nudi kafu i mafin, a na velikoj tomboli bit će moguće osvojiti više od 100 sjajnih nagrada.

Navečer će umjetnički kolektiv LiCHTPiRATEN novu kuću Goethe-Instituta svojom audiovizuelnom instalacijom Bezgranično pretvoriti u objekat koji kao simbol predstavlja razumijevanje koje nadilazi granice. Nakon toga bosanskohercegovački DJ-evi iz berlinskog muzičkog projekta UNITED WE STREAM BALKAN pozivaju vas na zabavu otvorenja u garaži uz osvježenja i poznate berlinske kobasice sa sosom od karija.

Svečanim otvorenjem svoje nove zgrade Goethe-Institut Bosne i Hercegovine također slavi 22 godine svoga postojanja. Osnovan je 2000. godine i od 2004. godine bio je smješten u bosanskoj kući u Starom Gradu pored Vijećnice. Od početka svog djelovanja, Goethe-Institut usko sarađuje s kulturnim ustanovama, bibliotekama, školama i univerzitetima iz Sarajeva i cijele Bosne i Hercegovine.

Oko 33.000 ljudi je u protekle 22 godine učilo njemački jezik u Goethe-Institutu u Sarajevu. Zbog povećane potražnje 2015. godine su jezički kursevi i ispiti prebačeni na dodatnu lokaciju uspostavljanjem Centra za kurseve i informacije. U septembru 2021. godine Goethe-Institut uselio je u svoje novo glavno sjedište u ulici Džidžikovac 5 u blizini BBI Centra.

Nova lokacija Goethe-Instituta Bosne i Hercegovine podvlači rastuće zalaganje ovog njemačkog kulturnog instituta na Zapadnom Balkanu. Nošeni idejom dijaloga, Goethe-Instituti u zemljama Zapadnog Balkana regije Jugoistočne Evrope prate procese snažnog povezivanja i približavanja Evropskoj uniji tako što aktivno učestvuju u pozivima i projektima koje podržava Evropska unija. Pri tome sadržajni fokus leži na stvaranju obrazovnih prilika, jačanju aktera iz kulture i civilnog društva, podržavanju mobilnosti i promicanju održivosti.

Goethe-Institut je kulturni institut Savezne Republike Njemačke koji djeluje širom svijeta. Sa 157 instituta u 98 zemalja potiče poznavanje njemačkog jezika u inostranstvu, njeguje međunarodnu kulturnu saradnju i posreduje aktuelnu sliku Njemačke. Saradnjom s partnerskim institucijama na brojnim drugim lokacijama, Goethe-Institut ukupno širom svijeta ima više od 1.000 kontaktnih mjesta.

Pročitajte više: “Dan otvorenih vrata” Goethe-Instituta u BiH uz zanimljiv program

Pratite nas na Facebook akter.ba

Pratite nas na našim stranicama na

Vezane vijesti

Odgovori