“Dan otvorenih vrata” Goethe-Instituta u BiH uz zanimljiv program

'Dan otvorenih vrata' Goethe-Instituta u BiH uz zanimljiv program
Foto: FENA

Goethe-Institut u BiH danas je u Sarajevu organizirao cjelodnevni događaj „Dan otvorenih vrata“, koji su otvorile direktorica Goethe-Instituta Simone Voigt i ambasadorica Savezne Republike Njemačke u BiH Margret Uebber.

Manifestacija je ponudila spoj kulture, umjetnosti, sporta, muzike i grafita, te druženje velikog broja učesnika na trgu prekoputa Vijećnice.

Ambasadorica Savezne Republike Njemačke u BiH Margret Uebber je kazala da ovaj Institut organizira različite manifestacije, a posebno je istaknula kurseve njemačkog jezika.

- Veoma često se susrećem s ljudima u Sarajevu i kad ih pitam, onako zadivljena, gdje ste tako dobro naučili njemački jezik, veoma često mi odgovore upravo u Goethe-Institutu - kazala je ambasadorica Uebber.

Međutim, dodala je da je Goethe-Institut isto tako jedan od načina uspostavljanja kontakata i on širi sliku o Njemačkoj diljem svijeta.

- Zbog toga je Goethe-Institut važan stup za naš rad ovdje u BiH - navela je ambasadorica Uebber.

Prisutnima se obratila i direktorica Goethe-Instituta Simone Voigt koja je poželjela dobrodošlicu svim prijateljima Goethe-Instituta, njemačkog jezika i njemačke kulture.

Kazala je da su svim učenicima, nastavnicima, roditeljima, ali i građanima Sarajeva danas ponudili šarolik, dinamičan i veseo program. Između ostalog, to su različite radionice, izložba „Berlinski mitovi“ u Vijećnici, te crtanje grafita.

Za muzičku podršku događaju zaduženi su bili DJ Indigo i DJ Soul, a članovi KUD Baščaršija pripremili su folklorni nastup. Nosilac sportskih aktivnosti bio je Košarkaški klub BBY, a za sve zaljubljenike u svijet grafita, berlinski umjetnik Felix Jonas Rieger održao je radionicu o ovoj temi, dok se u ulozi domaćina našao Adnan Hamidović Frenkie, bh. reper poznat i kao crtač grafita.

U Vijećnici je do 10. jula izložena postavka „Berlinski mitovi“, njemačkog umjetnika Rheinharda Kleista.

Partneri Goethe-Instituta BiH na ovogodišnjoj manifestaciji "Dan otvorenih vrata" su: Grad Sarajevo, KUD Baščaršija, DJ Indigo, Općina Stari Grad te sportski kolektivi KK BBY, KK Rolling i KK Ilidža.

Izvor: FENA

Pročitaj više: Goethe-Institut: Berlinski mitovi u sarajevskoj Vijećnici

Pratite nas na facebook akter.ba

Pratite nas na našim stranicama na

Vezane vijesti

Odgovori