Godišnjica smrti trebinjskog heroja: Srđan Aleksić simbol ljudske hrabrosti

Heroj

Prije 29 godina preminuo je trebinjski heroj Srđan Aleksić, koji je izgubio život braneći svog prijatelja i sugrađanina Bošnjaka i tako na ovim prostorima postao simbol ljudske hrabrosti te primjer da se čovjekom može ostati i u teškim vremenima.

Aleksić, tada 27-godišnji mladić je 21. januara 1993. godine u Trebinju spasio svog prijatelja Alena Glavovića od napada četvorice rezervista Vojske Republike Srpske. Aleksić se suprotstavio zločincima i zaštitio Glavovića, govoreći mu da bježi, što je on i učinio, dok su četvorica vojnika, umjesto Glavovića, kundacima pušaka brutalno tukli Srđana.

Grupa pripadnika Vojske Republike Srpske je 21. januara 1993. godine legitimisala stanovništvo na pijaci u Trebinju. Nakon što su ustanovili da je jedan od legitimisanih Alen Glavović pripadnici VRS su ga počeli maltretirati i tuči. Srđan je priskočio u pomoć svom sugrađaninu Alenu


Srđan je od zadobijenih rana pao u komu i preminuo 27. januara 1993. godine.

Jedan od napadača na Srđana je poginuo tokom rata dok su ostali osuđeni na 28 mjeseci zatvora.

Jedan od vjerovatno najvećih heroja nakon ratova na ovim prostorima položio je tako svoj život u odbrani sugrađanina od sigurne smrti, ali i braneći istinske ljudske vrijednosti

Alen Glavović, kojeg je Srđan Aleksić spasio sigurne smrti, danas živi u Švedskoj, oženio se i ima dvoje djece. Svake godine posjeti Trebinje, Srđanov grob i njegovog oca.

Nevladina organizacija Gariwo je posthumno 2010. godine Aleksiću dodijelila nagradu "Duško Kondor" za građansku hrabrost, dok mu je Helsinški komitet za ljudska prava u BiH posthumno dodijelio nagradu za zaštitu ljudskih prava.


Brojni gradovi u regionu odaju počast Aleksiću za njegov herojski čin, dajući ulicama njegovo ime, a ustanovljena je i novinarska nagrada za profesionalno izvještavanje o marginalizovanim i ranjivim grupama.

Pratite nas na Facebook akter.ba

Pročitajte više: Tadić: Ne mogu da kažem da je u Srebrenici genocid jer bi Srbija platila stotine milijardi

Pratite nas na Facebook akter.ba

Pratite nas na našim stranicama na

Vezane vijesti

Odgovori