Gavrankapetanović: Koliko god bila teška situacija, zdravstveni sistem je snažan i može izdržati

NA današnjoj Sjednici Skupštine Kantona sarajevo obratio se i direktor Opće bolnice "Prim. dr. Abdulah Nakaš" Ismet Gavrankapetanović, koji je, uz izvještaj o stanju u ovoj bolnici, javnosti poslao optimistične poruke.

Gavrankapetanović je rekao da, koliko god da je teška situacija, zdravstveni sistem je snažan i može ovo izdržati.

"Imamo 47 pacijenata u covid odjeljenjima, a otvorili smo i sedmi odsjek sa 24 kreveta i ono što nam je sada potrbno nam je medicinsko osoblje, a najviše medicinske sestre.

Imamo 12 pacijenata na intenzivnoj njezi i dva na respiratoru.

Primjetno je da se kod novog sdoja brže razvija teško kliničko stanje, no koliko god da je teška situacija, zdravstveni sistem je snažan i mi ćemo ovo izdržati", kazao je Gavrankapetanović.

Dodao je da ne treba dodatno širiti paniku, koja je sama po sebi loša za zdravlje. Rekao je i da sarađuju sa kolegama iz domova zdravlja, te da će puno toga ovisiti o narednim danima.

"Nikakve dvorane nisu rješenje. Ono što je nama potrebno je dovoljan broj kisoničkih mjesta.

Uključivanje pacijenata u neke dvorane može imati katastrofalne posljedice, jer imate pogoršanje kliničke slike u roku od sat vremena.

Ponavljam, ono što je važno je medicinski kadar, posebno medicinske sestre", naglasio je Gavrankapetanović uz poruku da je ovaj grad imao mnogo teških situacija u svojoj historiji koje je prevazišao, tako da ćemo prevazići i ovo.

Pratite nas na našim stranicama na

Vezane vijesti

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)