FUP suspendovao Zorana Čegara koji je brutalno prijetio novinarima

SUSPENDOVAN

Brojne domaće i međunarodne organizacije zatražile su i reakciju domaćih vlasti radi prijetnji i uvreda

Zoran Čegar, načelnik Sektora uniformisane policije Federalne uprave policije (FUP), koji je brutalno prijetio i vrijeđao novinare Centra za istraživačko novinarstvo (CIN), i zvanično je suspendovan, saopćeno je iz FUP-a.

Čegara, koji je uputio prijetnje novinarima Centra za istraživačko novinarstvo (CIN) krajem prošlog mjeseca, osudile su brojne medijske organizacije i međunarodne institucije i pozvale nadležne na zaštitu novinara.

Brojne domaće i međunarodne organizacije zatražile su i reakciju domaćih vlasti radi prijetnji i uvreda koje Čegar uputio novinarima CIN-a. Vlasti su pozvane da zaštite novinare od napada. Prijetnje su prijavljene policiji i tužilaštvu.

Iz FUP-a su naveli da je on suspendovan “bez prejudiciranja ishoda postupka koji se protiv imenovanog policijskog službenika vodi pred nadležnim organom Federalne uprave policije”.

– Imajući u vidu interes javnosti i medija u pogledu razloga povodom kojih je doneseno predmetno rješenje o suspenziji, zaštite zakonitosti postupka koji je u toku, te njegove tajnosti propisane pozitivnopravnim propisima Federalna uprava policije u ovom momentu ne može u javnosti iznositi činjenice i okolnosti postupka koji se sprovodi protiv policijskog službenika Zorana Čegara.

Svakako, a cijeneći načelo transparentnost, a posebno činjenicu da je Federalna uprave policije jedan od garanata javne sigurnosti svih građana, javnost će biti blagovremeno obavještena o ishodu predmetnog postupka – izjavili su iz FUP-a.

IZVOR: FOKUS.BA

Pratite nas na našim stranicama na

Vezane vijesti

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)