Francuska protiv Škotske: Meč “Šest Nacija” se, najvjerovatnije, neće odigrati

_117291145_gettyimages-1231164012 skotska
foto bbc.com

Utakmica Škotske s Francuskom vjerojatno se neće održati za vikend od 6. do 7. marta nakon što je „Covid“ uradio svoje. Utakmica Francuska - Škotska se trebala odigrati u nedjelju unatoč tome što su 10 francuskih igrača i neki treneri na testu bili pozitivni, a javili su da je 11. igrač ranije u četvrtak imao virus.

Očekivalo se da će utakmica biti pomjerena za sljedeću sedmicu, ali cijela Francuska momčad sada je u izolaciji.

Organizatori kažu da će novi datum biti objavljen "u dogledno vrijeme". Kažu da trenutno razmatraju nekoliko opcija, uključujući utakmicu sredinom sedmice u sedmici koja počinje 8. marta ili vikendom 27. marta.

Međutim, ako se utakmica odigra van međunarodnog World Rugbyja, Škotskoj bi moglo nedostajati više od 10 igrača, jer će se morati vratiti u svoje klubove u Engleskoj i Francuskoj.

Glavni trener Škotske Gregor Townsend kaže da je razočaran, ali prihvaća odluku.

"Pričekat ćemo da vidimo koje su opcije dostupne za igranje," rekao je. "Ali ostaje naša pozicija da želimo da svi naši kvalificirani igrači budu dostupni kako bismo se mogli odigrati na nivou koji bismo imali ovog vikenda."

Škotska zauzima četvrto mjesto na tabeli šest nacija. Historijsku pobjedu nad Engleskom u Twickenhamu pratila je jednim bodom od domaćeg poraza od Walesa, dok je neporažena Francuska na prvom mjestu skale.

Francuski kapetan Charles Ollivon i Antoine Dupont među izoliranima su nakon pozitivnih testova, zajedno s glavnim trenerom Fabienom Galthiejem.

Galthie i još jedan član osoblja bili su prvi na pozitivni na testu 16. februara, a virus se od tada širio kampom.

Dupont je bio pozitivan na testiranju nekoliko dana kasnije. Slijedili su ga krilo Gabin Villiere i rekvizit Mohamed Haouas.

Arthur Vincent, Julien Marchand, Ollivon, Brice Dulin, Cyril Baille, Romain Taofifenua, Peato Mauvaka i još jedan neimenovani igrač od tada su zaraženi virusom.

Nakon mečeva ovog vikenda, Six Nations će napraviti pauzu od dvije sedmice prije povratka 13. marta.

Obje strane će željeti odigranu utakmicu

Bivši napadač Škotske, Castresa i Montpelliera Johnnie Beattie:

Zbog vjerodostojnosti turnira, svi žele vidjeti da je završen. „Udarac“ je da Škotska protiv Francuske neće ići ovog vikenda.

Francuski mediji kažu da će se potencijalno nastaviti naredne sedmice. Međutim tek nakon Francuske protiv Velsa ili na kraju sezone 14. najboljih, koja je planirana za  sredinom juna.

Gledamo na kraj juna - početak jula. Očito se to kosi s ljetnim turnejama, poput Lions turneje - ima puno stvari koje trebaju da se poslože.

Neće biti lako i, ako je ministrica sporta zatražila upit, kao što je to učinila, postoji razlog za to.

Ako je slučaj da je neko prekršio protokol, mogao bih vidjeti scenarij u kojem je Škotskoj donijeta pobjeda od 28: 0, ali svi žele da utakmica ide dalje.

Ako želimo dobiti više plavih igrača u tom sastavu Lionsa, oni moraju pobijediti u Parizu.

Izvor: bbc.com

Pratite nas na našim stranicama na

Vezane vijesti

Odgovori