Fokusirajte se na pokrete: Evo zašto trebate vježbati ispred ogledala

Sigurno vam nije palo na pamet da ogledala u teretanama nisu tek onako postavljena tu. Razlog zašto su se našli na zidovima vežu se za bolji fokus vježbača. Stručnjaci otkrivaju da imate poboljšanje performanse tokom treninga ispred ogledala. Razlog za bolje rezultate je praćenje poketa vlastitog tijela.

Psychology Today izbacio je istraživanje u kojem pokazuje kako vježbanje ispred ogledala može djelovati na nas i pozitivno i negativno. To ovisi o raznim faktorima.

Gledajući sa pozitivne strane, prednost ogledala je u tome što će vam pomoći da usavršite formu. Praćenje vlastitih pokreta može vam dati odgovor na pitanje „Da li je vaše držanje ispravno?“. Imat ćete priliku da kontrolišete disanje i opustite mišiće.

Suprotno tome, ona mogu biti veliki ometač unitrašnjeg fokusa. Vrlo lako možete da preusmjerite pažnju s vaših pokreta na ono što se dešava iza vas.

Uzimajući u obzir gore navedeno, istraživanja su otkrila da fokus na vaše pokrete utiče na okoliko oko vas i dovodi do boljih performansi.

Ogledala vam pomažu da poboljšate formu

Primarni razlog zašto mnogi fitness studiji imaju ogledala okačena na zidove je to što članovima nudi mogućnost da promatraju svoju formu, poravnanje i držanje tokom vježbanja.

Ovo ne samo da je posebno korisno pri podizanju tegova ili izvođenju plesnih rutina, već vam pomaže i u ispravljanju i mijenjanju vaše tehnike prema potrebi.

Ogledala mogu smanjiti rizik od povreda

Najbolji način da izbjegnete povrede u fitnesu je vježbanjem dobre forme. Vježbe ispred ogledala mogu vam pomoći da napravite potrebne promjene kako biste spriječili bilo kakve nezgode, istegnuće mišića ili uganuća – piše klix.ba

Ogledala mogu povećati vašu motivaciju

Gotovo se svi slažu da rad na traci za trčanje bez ičega za vidjeti brzo postaje dosadan. Ona pružaju vanjsku žarišnu tačku koja će vam pomoći da prođete kroz vježbu. Vidjeti sebe u pokretu također vas može inspirisati da radite više i date sve od sebe.

Ogledala pomažu u prostornoj svijesti i koreografiji

Raditi u neposrednoj blizini drugih mnogo je lakše ako vidite koliko ste zapravo blizu. Osim toga, ovo vizuelno pomagalo pomaže vam da savladate koreografirane pokrete bez okretanja.

Pročitajte više: 30-minutni Tabata trening za postizanje VRHUNSKIH rezultata

Pratite nas na našim stranicama na

Vezane vijesti

Odgovori