Sjeverna Makedonija dobila je prvu seriju ruske vakcine Sputnik V

NOVOSIBIRSK, RUSIJA - 3. MARTA 2021: Ampule sa vakcinom Gam-COVID-Vac (Sputnik V) COVID-19 prikazane su na mestu vakcinacije COVID-19 u bolnici za ratne veterane br.
© Kirill KukhmarTASS via Getty Images

Sjeverna Makedonija primila je u nedjelju prvu seriju od 3.000 doza ruskog cjepiva Sputnik V od ukupne narudžbe od 200.000 u borbi protiv pandemije COVID-19.

Prva pošiljka isporučena je glavnom aerodromu u zemlji u blizini glavnog grada Skoplja, a ministar zdravstva Venko Filipce rekao je da je rusko cjepivo usmjereno na ljude starije od 65 godina, a da se očekuje da će cijepljenje započeti od sredine sljedeće sedmice.

Sjeverna Makedonija započela je s cijepljenjem protiv koronavirusa prije tri sedmice iz prve serije od 4.680 doza vakcina protiv Pfizera, koje je donirala Srbija.

Lekari i medicinske sestre u glavnom centru COVID-19 na infektivnoj klinici u glavnom gradu Skoplju bili su prvi koji su primili injekcije.

Vlasti sjeverne Makedonije također su potpisale sporazum o nabavci 200.000 doza kineske vakcine Sinopharm, ali posao je odgođen nakon što su zdravstvene vlasti odlučile povući predujam kako bi osigurale odgovarajuću dokumentaciju od kineske kompanije.

Od subote je sjeverna Makedonija, zemlja s nešto više od 2 miliona stanovnika, od prošle godine zabilježila gotovo 107.000 slučajeva koronavirusa i više od 3.100 smrtnih slučajeva.

Pratite nas na našim stranicama na

Vezane vijesti

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)