Elvedina Muzaferija najbolji rezultat u historiji bh. skijanja

Elvedina Muzaferija najbolji rezultat
Elvedina Muzaferija najbolji razultat u historiji bh skijanja
Muzaferija je u alpskoj kombinaciji u Cortini d'Ampezzo osvojila 16. mjesto i na taj način se zlatnim slovima upisala u historiju bosanskohercegovačkoj skijanja.

Elvedina Muzaferija je nakon veleslalomske utrke zauzimala 26. mjesto. Nakon slaloma je kroz cilj prošla sa ukupnim 16. vremenom sa 8.99 sekundi zaostatka za pobjednicom Mikaelom Shiffrin.

Shiffrin je velelslomsku i slalomsku utrku završila s ukupnim vremenom 2:07.22 i stigla do zlata u kombinaciji. Srebrenu medalju je osvojila Petra Vlhova (1:22.51), a bronzanu Michelle Gisin (1:22.37).

Muzaferiji je danas išlo na ruku i to što je čak 18 takmičarki pogriješilo i odustalo tokom današnje kombinacije.

Dosadašnji najbolji rezultat bh. skijanja držao je Igor Laikert koji je osvojio 21. mjesto u kombinaciji na Svjetskom prvenstvu 2013. godine.

Elvedina Muzaferija - U kategoriji juniora u skijaškim takmičenja FIS-a učestvuje od 2015. godine. Nastupila je na Zimskim olimpijskim igrama 2018. u disciplinama slalom, superveleslalom i veleslalom. Na otvaranju Zimskih olimpijskih igara 2018. u korejskom Pjongčangu, nosila je zastavu Bosne i Hercegovine.

Prva je natjecateljica u povijesti Bosne i Hercegovine koja se pojavila na Svjetskome kupu u brzim disciplinama. Bilo je to u talijanskoj Kortini d'Ampeco u disciplini spust, gdje je zauzela 45. i 46. mjesto. U Europskom kupu najbolji plasman je ostvarila 16. veljače 2020. u Švicarskoj Crans Montani gdje je zauzela 10. mjesto u superveleslalomu.

Osvajanjem 29. mjesta u kombinaciji u austrijskom Altenmartk-Zauchensseu postala je prva skijašica iz Bosne i Hercegovine koja je osvojila bodove, unatoč izostanku podrške Skijaškog saveza BiH.

Prva je bosanskohercegovačka športiskinja koja je ispunila normu za Zimske olimpijske igre u Pekingu 2022.

Pratite nas na našim stranicama na

Vezane vijesti

Odgovori