EBRD daje 20 miliona eura za uvođenje sistema daljinskog grijanja u Kantonu Sarajevo

Grijanje

Novi direktor EBRD-a za Zapadni Balkan Matteo Colangeli, ministar komunalne privrede, infrastrukture, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša KS Enver Hadžiahmetović i ovlašteni predstavnik KJKP Toplane, potpisali su u utorak, 16. novembra, mandatno pismo o dodjeli kredita i granta za početak realizacije projekta uvođenja sistema daljinskog grijanja u Kantonu Sarajevo, saopšteno je iz Vlade KS.

– Projektom je u prvoj, pilot fazi planirana promjena sistema centralnog grijanja na bazi geotermalne vode.

Implementacija će se odvijati u Vogošći i na Ilidži, kao i na još nekoliko kotlovnica koje djeluju u okviru preduzeća Toplane. Ovo je jedan od posebno važnih energetskih projekata u prelasku sa čvrstih, fosilnih na obnovljiva goriva. Posebno je to važno sa ekološkog aspekta što svakako ima za cilj poboljšanje kvaliteta zraka u Sarajevu – objasnio je ministar Hadžiahmetović.

Prema njegovim riječima, za ovu namjenu EBRD će obezbijediti 16 mil EUR-a kredita i 4 mil KM granta

Direktor Colangeli ističe da početak rada na ovom projektu predstavlja pravu prekretnicu za Sarajevo.

– Ovim projektom će se smanjiti zagađenje zraka uzrokovano korištenjem lož ulja i omogućit će se alternativni izvori goriva za opskrbu grijanjem u Kantonu Sarajevo. Učinci toga trebali bi biti vidljivi odmah nakon završetka projekta – naglasio je Colangeli.

Pročitajte više: Stručnjaci otkrili da li je jeftinije ostaviti grijanje upaljeno cijeli dan ili ga gasiti i paliti?

Pratite nas na Facebook akter.ba

Pratite nas na našim stranicama na

Vezane vijesti

Odgovori