Ispravka: Akcize na gorivo ni ovoga puta nisu ukinute

Gorivo

U tekstu koji smo uradili 27.7.2022.godine u naslovu smo naveli netačnu informaciju. Međutim, akcize na gorivo još nisu ukunute.

Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH (PSBiH) na današnjoj sjednici usvojio dva prijedloga izmjena Zakona o akcizama u BiH, od kojih se jedan tiče ukidanja akciza na gorivo, javlja Anadolija.

Prvi prijedlog zakona o izmjenama i dopuni Zakona o akcizama u BiH, koji je predložilo Vijeće ministara BiH, izjednačava nastanak obaveze plaćanja akcize za poreske obveznike koji prometuju duhanske proizvode s poreskim obveznicima koji prometuju druge akcizne proizvode.

Za ovaj prijedlog zakona u drugom čitanju od 14 prisutnih delegata glasalo je 12, protiv je bio jedan, a jedan je bio suzdržan.

Drugi zakonski prijedlog ticao se ukidanja akciza na naftne derivate na period od pola godine, uz mogućnost da Vijeće ministara BiH po isteku tog roka produži njegovu primjenu za još tri mjeseca. Predlagač je Zastupnički dom PSBiH.

Ustavnopravna i Komisija za finansije i budžet Doma naroda Parlamenta BiH su u utorak jednoglasno podržale tekst zakona kojim se ukidaju akcize na naftne derivate, a nakon što je izmjene Zakona o akcizama po hitnom postupku 9. marta usvojio Predstavnički dom PSBiH.

Za prijedlog zakona glasalo je svih 14 delegata, uz opštu i entitetsku većinu.

Prijedlog je usvojen u Predstavničkom domu PSBiH te u prvom čitanju Doma naroda PSBH. No, to još ne znači da su izmjene i dopune ovog zakona stupile na snagu, odnosno da su akcize ukinute. Redovna procedura usvajanja zakona, naime, podrazumijeva dva čitanja, odnosno prvo i drugo čitanje, što je pojašnjeno u priručniku “Procedure usvajanja i izmjene zakona i propisa”, koji je 2005. godine izdao Transparency International BiH:

Predloženim izmjenama zakona, akcize na naftne derivate će iznositi nula konvertivilnih maraka (KM).

Usvajanjem izmjena zakona o akcizama, cijene goriva u BiH će se smanjiti za 0,35 KM.

Akcize se neće naplaćivati šest mjeseci, a izmjenama zakona ostavljena je mogućnost da Vijeće ministara BiH svojom odlukom produži primjenu mjere zaštite stanovništva pogođenog inflatornim kretanjima za još tri mjeseca.

Napomena: Dakle, još nije usvojen konačni Prijedlog zakona o izmjenama Zakona o akcizama u BiH, odnosno akcize još nisu ukinute, niti je uopšte jasno da li će se to desiti u ovom sazivu PSBiH.

Pročitajte više: Predstavnički dom Parlamenta BiH izglasao: Akcize na gorivo se ukidaju

Pratite nas na Facebook akter.ba

Pratite nas na našim stranicama na

Vezane vijesti

Odgovori