Dodik: Republika Srpska je neutralna po pitanju Ukrajine i ostajemo pri tome

Dodik

Dodik diže tenzije i na forumu u Antaliji: 18 godina pobjeđujem na izborima, jedan histerični pristup...

Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik se nalazi na drugom Diplomatskom forumu u Antaliji, mediteranskoj provinciji na jugu Turske, gdje je se prvog dana sastao sa izaslanikom EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslavom Lajčakom. Njih dvojica su razgovarali o situaciji u BiH i stanju o Ukrajini.

- Republika Srpska je neutralna po pitanju Ukrajine i ostajemo pri tome. Imamo apsolutno pozitivan stav prema ukrajinskom narodu, žao nam je zbog stradanja, ali isto tako mislimo da je ovaj sukob rezultat globalnog previranja, koje se dodiruje u Ukrajini između Zapada, NATO-a i jedne odbrambene pozicije, koju sama Rusija ima, i to svi vide. Ukrajina je tu više kolateralna šteta, rekao je Dodik.

Dodik je istakao da je, osim o refleksima krize na ekonomiju sa Lajčakom razgovarao i o političkim temama u BiH i na Balkanu.

Ovo je bila prilika da mu objasnim neke naše stavove. Јedan histerični pristup koji briselska administracija ima prema BiH u nastojanju da prikaže sve crno bijelim. Oni i naše nastojanje da se ponašamo u skladu sa Ustavom u suštini proglašavaju antiustavnim. Moja uloga je bila da objasnim da to nije tako. Ono što mi radimo je sve potkrijepljeno  ustavnom pozicijom. Mi ćemo nastaviti sa tom politikom i nećemo podleći toj jednoj opštoj histeriji, koja je i sad zbog sukoba u Ukrajini, poručio je Dodik. 

Dodik je Lajčaku rekao da Republika Srpska ne priznaje Christiana Schmidta kao visokog predstavnika, jer nije imenovan u skladu sa procedurama.

Dodik je komentarisao i izjavu Christiana Schmidta nakon sastanka sa ministarkom spoljnih poslova Njemačke Annalenom Baerbock,  da Dodik nije dostojan pozicije koju obavlja i da treba da ide u političku penziju.

- On će određivati ko ide u političku penziju. On je nedostojan da ja njega komentarišem. Јa 18 godina pobjeđujem na izborima, a on je prvi put postao poslanik i on nešto da govori o tome, rekao je Dodik. (Oslobođenje.ba)

Pročitajte više: Schmidt poručio Dodiku: Nisam ja samo neka tetkica ovdje koja ispija kafice

Pratite nas na Facebook akter.ba - Dodik: Republika Srpska je neutralna po pitanju Ukrajine i ostajemo pri tome

Pratite nas na našim stranicama na

Vezane vijesti

Odgovori