Jarun umjesto Yarun: Da li je greška u koordinatama uzrok pada letjelice u Zagrebu?

Letjelica

Jarun umjesto Yarun: Da li je greška u koordinatama uzrok pada letjelice u Zagrebu?
Foto: Igor Soban/PIXSELL

Sinoćnji pad neidentificirane letjelice u Zagrebu i dalje je top tema u regionu, a još uvijek se špekulira o tome kako je ona dospjela čak u Hrvatsku. Moguće pojanjenje ponudio je bivši zapovjednik Hrvatskog ratnog zrakoplovstva Josip Štimac, koji je rekao da je, po njegovom mišljenju, "logično ovo što se sad pojavilo na društvenim mrežama".

"Umjesto Yaruna u Ukrajini u Google Maps su možda ukucali krivo. Ako su upisali krivo, Google maps je identificirao naš Jarun u Zagrebu. Naravno da će istraga utvrditi sve što se točno dogodilo, ali to mi se nekako čini najlogičnije", kazao je Štimac za Večernji list.

Štimac je naveo kako se ta letjelica programira na zemlji prije leta i nema mogućnost korekcije putanje.

"Ono što je isprogramirano, ona prati tu putanju. Mogla je pasti na katedralu ili bilo gdje drugdje. Ali ako je baš pala na Jarun, ovo mi se čini dosta logičnim da su upisane koordinate krivog Jaruna. Radi se o letjelici koja nema posadu. Padobrani služe za spuštanje te letjelice. Lansira se s kamiona, odleti svoju rutu i prije slijetanja otvori padobrane da se spusti i da se može ponovno. Postoji samouništenje moguće da je došlo i do toga", pojasnio je on.

Podsjećamo, kasno sinoć je u Zagrebu pala, za sada još uvijek neidentificirana letjelica. Kako je saopćila hrvatska vlada, imaju saznanja da je letjelica došla iz pravca Rumunije preko Mađarske. (Klix.ba)

Pročitajte više: Hrvatske službe: “Letjelica je u naš zračni prostor došla iz Mađarske”

Pratite nas na Facebook akter.ba

Pratite nas na našim stranicama na

Vezane vijesti

Odgovori