Dodik bijesan: Inzko je srbomrzac

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik burno je reagovao na odluku visokog predstavnika Valentina Inzka kojom je nametnuo odredbe krivičnog zakona BiH kojim se zabranjuje negiranje genocida u Srebrenici.

"Inzko je pokazao da je srbomrzac, on je spodoba. Otac mu je bio oficir Gestapoa. Inzko nema pravo na ovu odluku. Ovo nije pravno utemeljena odluka. U Srebrenici nije bio genocid, to je utvrdila međunarodna komisija. Srbi ovo nikada ne smiju priznati. Zakucan je ekser u mrtvački sanduk Bosne i Hercegovine.

Naredne sedmice će se održati posebna sjednica NSRS-a. Kao član Predsjedništva BiH odbacujem ovu odluku. Ovim je RS prisiljen da vodi proces koji vodi u disoluciju. Genocid se nije desio. Za ovu odluku Inzko nema konsenzus među članicama Vijeća sigurnosti.

Neki Bošnjaci su mi kazali da je Inzko dobio nekoliko miliona eura za ovu odluku, tako se priča. Ovo je ključni trenutak da li ćemo opstati kao narod i politički faktor. To je namjera germanskog svijeta. Trebamo zabraniti djelovanje Suda i Tužilaštva BiH te SIPA-e. Pozvat ćemo sudije i tužioce iz RS-a da napuste institucije - poručio je Dodik na vanrednoj press konferenciji u Banjoj Luci.

Dodik je i istakao kako se ponaša racionalno.

- Mi smo za izvorni za Dejtonski sporazum. Ovo je naša posljednja ponuda. Germanskom svijetu je potrebno da je još neko napravio genocid u Evropi. Ja sam racionalan, branit ćemo se. Mislio sam da Inzko i ostali nisu takvi kreteni.

Novi visoki predstavnik nije legalan. Nema legitimitet. Pozivam RS da se okupimo i branimo. Sve zavisi od naše istrajnosti. Ja ću nastupati muški kao uvijek "- kazao je vidno iznervirani Dodik.

Izvor: Faktor.ba

Pratite nas na Facebook akter.ba

Pročitajte više: Za negiranje genocida do pet godina zatvora

Pratite nas na našim stranicama na

Vezane vijesti

Odgovori