Premalo sna u srednjim godinama povezano je s povećanim rizikom od demencije

Premalo sna u srednjim godinama povezano je s povećanim rizikom od demencije
Spavanje šest sati ili manje noću u pedesetim i šezdesetim godinama života povezano je s povećanim rizikom od demencije.

Prema Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji godišnje se u svijetu pojavi gotovo deset miliona novih slučajeva demencije, uključujući Alzheimerovu bolest, a poremećaj spavanja čest je simptom

Spavanje šest sati ili manje, noću u pedesetim i šezdesetim godinama života, povezano je s povećanim rizikom od demencije. Zaključak zasnovan prema novoj studiji na gotovo 8.000 odraslih Britanaca praćenih više od 25 godina.

Naučnici su rekli da iako istraživanje, koje se temeljilo na podacima dugoispitivane ankete, nije moglo dokazati uzrok i posljedicu. Ipak nalazi vezu između sna i demencije kako ljudi stare.

Studija objavljena u utorak u časopisu Nature Communications pokazala je veći rizik od demencije kod onih koji spavaju šest ili manje sati noću u dobi od 50 ili 60 godina, u odnosu na one koji imaju "normalnih" sedam sati u krevetu.

Također je postojao 30 posto povećan rizik od demencije kod osoba s konstantno kratkim intervalima spavanja u dobi od 50 do 70 godina, bez obzira na kardiometaboličke ili mentalne probleme, koji su poznati faktori rizika za demenciju.

Autori studije iz francuskog nacionalnog zdravstvenog istraživačkog instituta INSERM analizirali su podatke dugoročne studije Univerzitetskog koledža u Londonu, koja prati zdravlje 7.959 britanskih pojedinaca od 1985. godine.

Sudionici su sami prijavili trajanje sna, dok ih je oko 3.900 također, tokom noći nosili satove kako bi potvrdili svoje procjene.

Gotovo deset miliona novih slučajeva demencije, uključujući Alzheimerovu bolest, broji se svake godine širom svijeta, prema Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji, a poremećeni san je čest simptom.

Ali sve veći broj istraživanja sugerira da bi obrasci spavanja prije početka demencije također mogli doprinijeti razvoju bolesti.

Vrijeme provedeno u snu povezano je s rizikom od demencije kod starijih odraslih osoba - 65 godina i starijih - ali nije jasno da li je ova povezanost tačna i za mlađe dobne skupine, prema autorima.

Rekli su da će buduća istraživanja možda moći utvrditi može li poboljšanje obrazaca spavanja pomoći u prevenciji demencije.

"Mnogi od nas doživjeli su loš noćni san i vjerojatno znaju da to može utjecati na naše pamćenje i razmišljanje u kratkom roku. Ali intrigantno je pitanje mogu li dugoročni obrasci spavanja utjecati na rizik od demencije", Sara Imarisio , šef istraživanja u Alzheimer's Research UK rekla je za Science Media Center.

Rekla je da iako ne postoji čarobni štapić za sprečavanje demencije, dokazi sugeriraju da su, umjereno pijenje, mentalna i fizička aktivnost i dobra i pravilna ishrana među stvarima koje mogu "pomoći da naš mozak ostane zdrav kako starimo".

Pročitaj više:Odvojeno spavanje poboljšava brak?

Pratite nas na našim stranicama na

Vezane vijesti

Odgovori