Knjiga o šivanju i krojenju iz 1833.godine!

Knjiga o šivanju
Šivanje ili šivenje je zanat učvršćivanja ili spajanja stvari koristeći šavove

Prema podacima s Wikipedije, šivanje ili šivenje je zanat učvršćivanja ili spajanja stvari koristeći šavove koji se prave iglom i predivom. Šivanje i krojenje je staro tekstilno umijeće staro hiljade godina. Šivanje je u tom dalekom periodu bilo isključivo ručno šivanje.

Industrijska revolucija je prebacila proizvod tekstila iz domaćinstava u fabrike. U prvim decenijama Industrijske revolucije, mašinerija je proizvodila svu tkaninu. Thomas Saint je patentirao prvu mašinu za šivanje u svijetu 1790. godine. Početkom 1840-ih, druge mašine za šivanje su počele da se pojavljuju. Barthélemy Thimonnier je uveo jednostavnu mašinu za šivanje 1841. da bi proizvodio vojne uniforme za francusku armiju. Nedugo nakon toga, rulja krojača je provalila u njegovu radnju i pobacala mašine kroz prozore vjerujući da će zbog tih mašina ostati bez posla. Do 1850-ih, Isaac Singer je razvio prvu šivaću mašinu koja je mogla raditi brzo i precizno i nadmašiti produktivnost krojačice ili krojača koji ručno šiju.

Pronalazak šivaće mašine i uspon kompjuterizacije krajem 20. vijeka su doveli do masivne proizvodnje i izvoza sašivenih stvari, ali ručno šivanje se i dalje praktikuje širom svijeta.

Sigurni smo da je vrlo zanimljivo znati kako je izgledalo šivanje prije nekoliko stotina godina. U to vrijeme nije bilo modnih časopisa, šnitova kakve mi danas poznajemo.

Pronašli smo fotografiju knjigu o krojenju i šivanju sa uzorcima iz 1833.godine, štampanu u Dablinu.

Kakva kreativnost!

Pročitaj više: Da li ste znali?: Barbika bi u prirodnoj veličini bila visoka 2,18m

Pratite nas na našim stranicama na

Vezane vijesti

Odgovori