Defile i koncert vojnih orkestara OSBiH i američke vojske kroz centar Sarajeva (VIDEO)

U okviru Festivala "Baščaršijske noći", sinoć je u Bosanskom kulturnom centru KS održan zajednički koncert Vojnog orkestra Oružanih snaga BiH i Orkestra američke vojske - U.S. Army Europe and Africa Band & Chorus.

Zajednički vojni orkestar je tokom jučerašnjeg dana prodefilirao kroz centar Sarajeva, od Vječne vatre, kroz ulicu Ferhadija do Sebilja i nazad, a tom prilikom je duvački orkestar izveo dio repertoara i na taj način "pozvao" publiku na koncert.

Brojni građani pozdravili su članove orkestra koji su na kraju nagrađeni i aplauzom, a mnogi su slikali ili snimali ovaj prelijepi prizor u centru Sarajeva.

S obzirom na to da je zbog epidemioloških mjera ograničen broj posjetitelja, koncert su prenosili i uživo putem YouTube kanala BKC Sarajevo.

Zajednički duvački orkestar koji broji tridest i osam članova izveo je raznolik program koji, između ostalog, uključuje vojne marševe, tradicionalne američke kompozicije, ali i popularne evergreen pjesme u aranžmanima za duvački orkestar.

Na repertoaru su bile i poznate kompozicije kao što su: The Sound of Silence, Georgia on My Mind, kompozicije Franka Sinatre i druge.

Koncert vojnih orkestara Oružanih snaga BiH i Vojske SAD-a

Publika je bila u prilici da čuje kako zvuče popularne kompozicije u aranžmanima za duvački orkestar koji uključuje istrumente: klarinet, alt, tenor i bariton saksofon, trubu, nekoliko vrsta trombona i flauta, obou, francusku hornu, tubu, perkusije i druge.

Prije samog koncerta, javnosti se obratio pukovnik Oružanih snaga BiH Tomislav Sušac koji je izrazio zadovoljstvo saradnjom Vojske SAD-a i OS BiH.

"Velika mi je čast što možemo nastupiti u Sarajevu i jako sam zadovoljan što smo uspjeli organizovati ovakav projekt. Naročito bih se zahvalio NATO štabu u Sarajevu koji je iznio ovaj projekt te kolegama iz Vojske SAD-a za Evropu i Afriku. Sjajni muzičari su diljem BiH su organizovali i radionice za djecu i jako sam zadovoljan ovom saradnjom", rekao je Sušac.

Pogledajte VIDEO

Pratite nas na facebook akter.ba

Pročitaj više: Jubilarni 25. festival “Baščaršijske noći” počinje 1. jula (VIDEO)

Pratite nas na našim stranicama na

Vezane vijesti

Odgovori