Danas se obilježava Dan sjećanja na ubijenu djecu Sarajeva

Sarajevo

bolno sjećanje na ubijenu djecu Sarajeva
Sarajlije se tokom godine na više načina prisjećaju svojih ubijenih sugrađana (Reuters)

Prema podacima Udruženja roditelja ubijene djece, tokom opsade Sarajeva, koja se smatra najdužom opsadom u historiji modernog ratovanja, ubijeno je 1.601 dijete.

Za Sarajevo, 5. maj je jedan od bolnijih dana koji svake godine pogodi srca svih onih kojima je glavni grad Bosne i Hercegovine blizak srcu. Danas se Sarajevo, Sarajlije, Bosanci i Hercegovci prisjećaju djece ubijene tokom opsade od 1992. do 1995. godine…

Prema podacima Udruženja roditelja ubijene djece, tokom opsade Sarajeva, koja se smatra najdužom opsadom u historiji modernog ratovanja, ubijeno je 1.601 dijete. Neka od djece su ubijena snajperskim hicima, dok su se igrala u dvorištu ili na putu od kuće do škole ili natrag.

Na jednu od najvećih tragedija ratova na prostoru bivše Jugoslavije 90-ih godina prošlog stoljeća podsjeća spomenik u Velikom parku u centru Sarajeva, djelo bosanskohercegovačkog umjetnika Mensuda Keče.

Ispred tog spomenika će i ove godine, kao i svih godina prije, biti održano polaganje cvijeća, odavanje počasti i prisjećanje na nedužne mališane koji su stradali od zločinačke ruke.

Sarajlije se tokom godine na više načina prisjećaju svojih ubijenih sugrađana. Prije nekoliko godina u glavnu gradsku ulicu Titova postavljeno je 11.541 crvenih stolica, kao podsjetnik na 11.541 ubijenu žrtvu u gradu tokom opsade. Male crvene stolice sa igračkama simbolizirale su ubijenu djecu. Bolan prizor su bile igračke, baloni, cipelice koje su članovi porodica, prolaznici ostavljali na ovom mjestu.

Muzej ratnog djetinjstva

Vlada Kantona Sarajevo je 2019. godine donijela odluku da će se 5. maj obilježavati kao Dan sjećanja na ubijenu djecu Sarajeva.

Iz Udruženja roditelja ubijene djece opkoljenog Sarajeva često su skretali pažnju da bh. tužilaštvo nije učinilo dovoljno za procesuiranje zločina nad ubijenom djecom Sarajeva.

U Sarajevu postoji Muzej ratnog djetinjstva čije postavke podsjećaju na strahote kroz koje su djeca prošla, te kako je izgledala njihova svakodnevnica. U centru grada se nalazi spomen-obilježje ubijenoj djeci, kao i spomen soba.

Vojska Republike Srpske (VRS) i Jugoslavenska narodna armija (JNA) su od početka opsade, 5. aprila 1992. do njenog okončanja 29. februara 1996. ubili više od 11.500 građana.

Izvor: Al Jazeera i agencije

Pročitajte i ovo: Zločinci uhapšeni jučer: Jasmina još traži kosti svoje djece, Amara (4) i Ajle (1)

Pratite nas na Facebook akter.ba - Danas se obilježava Dan sjećanja na ubijenu djecu Sarajeva

Pratite nas na našim stranicama na

Vezane vijesti

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)