Danas je Međunarodni dan mačaka

zappa-6
najbolje stilizirana mačka na instagramu

Danas se obilježava Međunarodni dan mačaka, a njime se želi podići svijest javnosti o važnosti brige o ovim životinjama.

Međunarodni dan mačaka je 2002. godine uspostavio Međunarodni fond za dobrobit životinja (International Fund for Animal Welfare - IFAW), čije je sjedište u Kanadi. Na ovaj datum se naročito promoviše udomljavanje mačaka. Sjedinjene Američke Države ovaj praznik slave 29. oktobra, Japan 22. februara, a Rusija 1. marta.

IFAW i britanska neprofitna organizacija International Cat Care intenzivno rade na širenju informacija o zdravlju mačaka. Navode kako im je cilj motivirati ljude da se upoznaju s individualnim potrebama mačaka i da adekvatno brinu o njima.

Ovogodišnji moto je "Budi znatiželjan", a kampanja potiče vlasnike da provode što više vremena sa svojim mačkama i nauče više o njima. Istraživanje organizacija je pokazalo da čak 95 posto vlasnika želi naučiti dodatne savjete o obučavanju ljubimaca.

Interakcija s mačkama može poboljšati zdravlje čovjeka i umanjiti reakcije organizma na stres. Naprimjer, prisustvo mačaka može smanjiti povišen krvni pritisak. One također poboljšavaju mentalno zdravlje tako što pružaju emocionalnu podršku i "tjeraju" osjećaje depresije, tjeskobe i usamljenosti.

Pročitajte više: Mačke i kafa – U Rio de Janeiru gosti kafu piju u posebnom društvu

Pratite nas na Facebook akter.ba

Pratite nas na našim stranicama na

Vezane vijesti

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)