Da li ste znali: Žirafa može da čisti svoje uši jezikom koji je dugačak 53 centimetra

Žirafa je jedno od svjetski najfascinantnijih stvorenja i najviša od svih kopnenih sisavaca. Dok se oko smanjenja broja slonova, gorila i nosoroga vodi briga i zabrinutost je velika, smanjenje broja žirafa prolazi nezapaženo.

Girafe Foundation Conservation (svjetska dobrovoljna organizacija) tvrdi da danas žirafe nastanjuju 21 afričku zemlju i nastoje identificirali i osigurati dugoročno očuvanje i upravljanje svim podvrstama žirafa u afričkoj divljini.

Foto: giraffeconservation.org

Problem je što velik dio njihovih staništa služi ljudima i najvećim dijelom za poljoprivredu.

S druge strane klimatske promjene kadikad uvjetuju duge suše, zbog čega se žirafe hrane poljoprivredničkim usjevima.

Zato su žirafe među lokalnim stanovništvom na glasu kao velike štetočine. S druge strane krivolovci ih ubijaju zbog čvrste i izdržljive kože, ali i zbog vjerovanja kako žirafin mozak i koštana srž mogu izliječiti HIV. Cijena glave ili kostiju dosežu i do 140 dolara.

12 fascinantnih činjenica o žirafama

 1. Žirafa je izumrla u najmanje sedam afričkih zemalja.
 2. Baš kao i kod ljudskih otisaka prstiju, ne postoje dvije žirafe koje imaju isti uzorak dlake na koži.
 3. Jezik žirafe je plavičasto-ljubičast i između 45 - 53 centimetara dug.
Foto: giraffeconservation.org
 1. I mužjak i ženka žirafe imaju "rogove" već pri rođenju. Od malena roščići nisu srasli s lubanjom kako bi se izbjegli ozljede pri rođenju. Oni se kasnije tijekom života spajaju s lubanjom.
 2. Žirafa je najviši sisavac na svijetu. Čak i novorođenče žirafe je jače od većine ljudi.
 3. Ženka žirafe rađa stojećki. Njezino mladunče pada oko 2 metra na zemlju i već za sat vremena od rođenja stoji na svojim nogama.
 4. Oko 50 posto svih mladunčadi žirafa ne preživi prvu godinu života.
 5. Žirafin je vrat prekratak da bi glavom dotaknula zemlju. Zbog toga, da bi popila vodu, ona uvijek mora  širiti svoje prednje noge da klekne i napije se tekućine.
Foto: giraffeconservation.org
 1. Žirafa potrebu za pijenjem vode ima svakih nekoliko dana. Većinu vode 'nabavlja' jedući svoje biljke kojima se hrani.
 2. Da bi mozak žirafe bio zaštićen od naglih promjena krvnog tlaka kada spušta glavu da pije, ima posebne 'ventile' kako bi se regulirao protok krvi ali i elastične stjenke krvnih žila koje se šire i sužavaju upravljajući protokom. Zbog tog fenomena i NASA je radila istraživanja na krvnim žilama u nogama žirafa kako bi dobili inspiraciju za ljudska svemirska odijela.
 3. Srce žirafa ima oko 11 kilograma i najveće je među sisavcima na zemlji. To joj je potrebno jer mora  pumpati 60 litara krvi kroz svoje tijelo svake minut. Krvni joj je tlak dvostruko viši nego li kod prosječnog čovjeka.
 4. Začudo, žirafa ima dugačak vrat, ali ima isti broj kralježaka u vratu kao i ljudi. Žirafa ima sedam kralježaka vratne kralježnice, ali svaki može imati oko 10 centimetara.

Izvor: modralasta.hr

Pročitaj više: Da li ste znali: Lav nakon 10 godina prepoznao svog vlasnika

Pratite nas na našim stranicama na

Vezane vijesti

Odgovori