Da li je voda s limunom natašte zaista zdrava za organizam?

Inače, voda s limunom jedan je od načina za unošenje potrebne količine C vitamina i za povećanje hidratacije.
Foto: Freepik

U to da je limun dobar za zdravlje vjerojatno niko ne sumnja, no krije li svakodnevno pijenje vode s limunom neke prave zdravstvene benefite za naš organizam?

To je odlučila provjeriti i Gianluca Russo kad je pristala na izazov da sedam dana pije samo – vodu s limunom.

Vjerojatno ste i sami čitali o brojnim ljekovitim svojstvima limuna koji se spominje i kao prirodni antibiotik, ističe se njegova blagodat za imunitet, prirodni je antiseptik te pomaže ublažiti grlobolju i menstrualne bolove.

Prema nekima, voda s limunom pomaže i u borbi protiv mladenačkih akni. Russo je sedam dana ujutro natašte pila 2.5 dcl vode s pola iscijeđenog limuna, a već je, kaže, pri kraju sedmice izazova primijetila da joj je koža čišća i svjetlija. 

"Neki recepti koje sam pronašla kažu da voda treba biti topla, ali mi je to, iskreno, bilo bljutavo pa sam se odlučila za svježiju varijantu. Na moje iznenađenje, brzo sam vidjela rezultate. Lice mi se očistilo od bubuljica, čak i od manjih tamnih pigmentacijskih mrlja i koža mi je bila gotovo besprijekorna: bez upala ili viška sebuma i bez novih tamnih mrlja. Osim toga, postala je i puno mekša na dodir i dosta svjetlija", piše Russo za Insider.

Inače, voda s limunom jedan je od načina za unošenje potrebne količine C vitamina i za povećanje hidratacije.

Kako je nekoliko dana nakon završetka izazova uslijedilo i negativno razočarenje i dio akni se počeo vraćati, sigurna je, kaže, da ju je od upala štitio upravo limun.

"Uz to, voda s limunom pomogla je i mom oralnom zdravlju, a bila sam i manje naduta", napisala je Russo. To ide u prilog istraživanjima koja kažu kako voda s limunom može djelovati i kao prirodni diuretik.

"Poboljšao mi se ten, osvježio dah i uravnotežila probava, no nisam primijetila druge zdravstvene benefite", piše, svjesna da je sedam dana izazova prekratak period. 

"Ipak, imala sam i jedan negativan učinak pijenja vode s limunom; svakog dana bila sam žedna, a ako tu žeđ ne utažim, u ustima mi je ostajao čudan okus", dodaje Russo i zaključuje kako će definitivno razmisliti o tome da joj voda s limunom postane stalna svakodnevna praksa.

Pročitajte više: Kako da iskoristite LIMUN u svom domaćinstvu?

Pratite nas na Facebook akter.ba

Pratite nas na našim stranicama na

Vezane vijesti

Odgovori