Da li će se scenarij ponoviti: Zaštitne maske ponovo postaju obavezne u bolnicama Španije

novozaraženi
Foto: Getty images

Maske za lice ponovno postaju obavezne u bolnicama i zdravstvenim centrima Španije od sutra, srijede, kako bi se suzbilo širenje gripa, koronavirusa i drugih respiratornih bolesti.

Ova odluka vlade donesena je šest mjeseci nakon što je prestala obaveza nošenja maski u zdravstvenim ustanovama i apotekama, a naišla je na protivljenje pojedinih regionalnih uprava.

Unatoč neslaganju nekih od 17 španskih autonomnih vlada, koje su inače odgovorne za zdravstvenu skrb u svojim regijama, nova ministarka zdravlja Španije, Monica Garcia, brani odluku.

Ona ističe da je nošenje maski u zdravstvenim centrima i bolnicama efikasna i zdravorazumska mjera, podržana znanstvenim dokazima te dobro prihvaćena u javnosti.

Evropski centar za prevenciju i kontrolu bolesti nedavno je izvijestio da se očekuje suživot različitih respiratornih patogena, što će doprinijeti povećanju oboljenja i smrtnosti. Preporučeno je da ljudi ostanu kod kuće kad su bolesni, a upotreba maski u medicinskim ustanovama savjetuje se kako bi se smanjio rizik od širenja infekcija.

Španija, prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije (WHO), do kraja 2023. godine zabilježila je gotovo 14 milijuna potvrđenih slučajeva koronavirusa i više od 122.000 smrtnih slučajeva od virusa.

Pratite nas na našim stranicama na

Vezane vijesti

Odgovori