Da li će dijaspora zbog “omikrona” dočekati Novu Godinu u šatorima na granici?

Covid

Novi soj omikron je pred vratima Bosne i Hercegovine, hoće li biti zatvaranja granica? Evo šta struka kaže!

Prema raspoloživim podacima i iskustvu, kako kažu epidemiolozi, izrazito visok broj mutacija ne znači uvijek i upozorenje, nego suprotono od toga, dobru vijest da virus ne može da preživi.

Na graničnim prelazima u Bosni i Hercegovini za razliku od brojnih drugih zemalja nema pooštravanja mjera kada je riječ o novom soju koronavirusa. To znači da na granicama nema obaveznog  karantina za putnike koji dolaze iz zemalja u kojima je ustanovljen novi soj, piše gpmaljevac.com.

Šta o tome misle epidemiolozi i entitetski krizni štabovi?

Novi soj omikron još nije potvrđen u Bosni i Hercegovini, ali je pred vratima. Za sada preporuke epidemiologa u našoj zemlji ne idu u smjeru toga da se granice zatvaraju, jer je, kako kažu, iskustvo iz 2020. godine kad su bili šatori na granicama za karantin pokazalo se da to nije djelotvorno.

Tako i sada, jer je virus već u Evropi i vrlo brzo će se proširiti na tamošnje građane. Virus nema granica, i jedina zaštita je ova koju imamo, u smislu pridržavanja svih epidemioloških mjera jer jedino te mjere imaju smisla”, rekla je Nina Rodić Vukmir, načelnica Službe za epidemiologiju u Institutu za javno zdravstvo RS.

BiH od samog početka epidemije nema nikakve mjere zatvaranja. Ja sam mišljenja da zatvaranje i ne bi proizvelo efekte, vi možete odgoditi. Zatvaranje bi eventualno usporilo širenje virusa”, kazao je Senad Huseinagić, direktor Instituta za zdravlje i sigurnost hrane Zenica.

Krizni štabovi na svim nivoima u Bosni i Hercegovini za sada bez preporuka za mjere karantina i strožije kontrole na granicama. Dosadašnje epidemiološke mjere na snazi ostaju do daljnjeg.

Evropski centar za kontrolu i prevenciju bolesti je izradio procjenu rizika i dostavio preporuke zemljama, koje se razmatraju na nivou kriznih štabova entiteta i Brčko distrikta. MCP još nije zaprimio prijedloge kojim bi se zatražila koordinirana kontrola putnika koji dolaze iz pomenutih područja”, saopšteno je iz Ministarstva civilnih poslova BiH.

Pročitajte više: Omikron stigao u Hrvatsku? Evo detalja…

Pratite nas na Facebook akter.ba - Da li će dijaspora zbog “omikrona” dočekati Novu Godinu u šatorima na granici?

Da li će dijaspora zbog “omikrona” dočekati Novu Godinu u šatorima na granici?

Pratite nas na našim stranicama na

Vezane vijesti

Odgovori