Čaj od sene je vaše riješenje!

čaj od sene
Grm sene cvjeta žutim cvjetovima, listovi su uski i postavljeni u parovima,

Istina je da većina ljudi vjerojatno ne bi trebala koristiti laksative (sredstva koja ubrzavaju pražnjenje crijeva) kada bi se pravilno hranila. Ukoliko iz prehrane izbacite voće, povrće i integralne žitarice tj. hranu bogatu biljnim vlaknima, rezultat je siguran – dobit’ ćete ZATVOR.

Ukoliko već patite od zatvora, najprije trebate promijeniti vlastite navike.

Prehrana bogata biljnim vlaknima sprječava zatvor tako što pospješuje kretanje sadržaja u crijevima. Osim toga, potrebno je piti dosta tekućine (do 2 l. na dan), najbolje obične vode. U regulaciji probave pomaže i tjelesna aktivnost.

Ako i pored svega pomenutog ništa ne pomaže, spas potražite u prirodi. Ona nam nudi ljekovitu biljku, dokazano djelotvornu u sprječavanju i liječenju zatvora.

Općeprihvaćeni laksativ koristi se i u medicini za čišćenje crijeva prije kolonoskopije

Sena (Cassia senna) je grmolika tropska biljka koja se obično koristi zbog svojih laksativnih svojstava. Aktivni sastojci njezinih listova djeluju na živčani splet u našim crijevima koji se zove Auerbachov pleksus. Djelujući na njega listovi sene pojačavaju peristaltiku crijeva i djeluju kao laksativ.

Čaj od sene potiče crijevne kontrakcije, a time i probavu. On prirodno sprječava lijenost crijeva i zatvor. Osim zrelih i osušenih listova, kao laksativ se može koristiti i plod sene. Plod je nalik na mahunu i sadrži manje aktivnih sastojaka. 

Priprema

Čaj se priprema vrlo jednostavno. Za jednu šolju je potrebno toplom (ne vrelom) vodom preliti 0.5-2 gr. (1/3 ili cijela čajna kašika čaja) i pustiti da odstoji kratko vrijeme (5-10 min.).

Čaj od sene ima jantarnu boju, slab miris i gorak okus. Zbog okusa ga je dobro piti u kombinaciji s drugim čajevima ili začinima koji im se inače dodaju, kao što su koromač, narančina kora, cimet, anis ili đumbir.

Zbog aktivnih sastojaka u biljci seni, postoji određena dnevna doza koju se ne bi trebalo prekoračiti.

Američka agencija za hranu i lijekove propisuje 17.2 miligrama dnevno za osobe starije od 12 godina, a 8.5 miligrama za djecu mlađu od 12 godina. Dnevna doza sene koja se ne bi trebala prekoračiti je 34.4 miligrama, ističu stručnjaci sa zdravstvenog portala Healthline.

Čaj od sene – nuspojave i interakcije

Treba biti strpljiv kada je u pitanju čaj od sene. Rezultati se ne pojavljuju odmah, već u roku od 6 do 12 sati. Zbog toga ga je najbolje piti prije spavanja.

Nemojte piti više od dvije šoljice čaja od sene dnevno i nemojte ga koristiti više od sedam uzastopnih dana, osim ako to preporučuje vaš liječnik.

Ovaj čaj se ne bi trebao konzumirati tokom trudnoće i dojenja kao ni kod osoba s naglom pojavom bolova u trbuhu i posljedičnim zatvorom koji su posljedica akutnog stanja (upala slijepog crijeva, zapetljaj crijeva…).

Duže korištenje se ne preporučuje, te nakon uspostavljanja normalne funkcije crijeva prekida se s primjenom čaja do sljedeće potrebne prilike.

Izvor: krenizdravo.hr i orasnica.ba

Pročitaj više: Čaj koji pomaže da se izliječe pluća poslije preležanog covid 19

Pratite nas na našim stranicama na

Vezane vijesti

Odgovori