Bugarski premijer poručio je Rusiji da prestane sa špijuniranjem

© Reuters/POOL
© Reuters/POOL

Bugarski premijer Boyko Borisov rekao je u subotu Rusiji da prestane špijunirati njegovu zemlju, dan nakon što su tužitelji rekli da su optužili šest osoba koji su radili kao špijuni Moskve.

Tužitelji su u petak izjavili da su pripadnici navodnog špijunskog lanca, među kojima su bili bivši i sadašnji vojni obavještajci, proslijedili povjerljive podatke o Bugarskoj, NATO-u i EU jednom zvaničniku ruske ambasade u Sofiji.

Tokom posljednjih 18 mjeseci Bugarska je protjerala šest ruskih diplomata, uključujući vojnog atašea, zbog sumnje da je špijunirao - zaoštravajući povijesno bliske diplomatske veze između NATO-a i članice EU i Moskve.

"Još jednom bi moglo biti potrebno proglasiti ruske diplomate neželjenim. A što se tiče jučerašnje operacije, ponovo se obraćam njihovim pretpostavljenima da prestanu sa špijuniranjem u Bugarskoj", rekao je Borisov tokom putovanja u grad Silistra na sjeveroistoku zemlje.

"Prijateljstvo je prijateljstvo, mi smo to uvijek demonstrirali," dodao je.

Bugarska je bila jedan od najbližih saveznika Sovjetskog Saveza tokom komunističke ere.

Održava bliske kulturne, istorijske i ekonomske veze s Rusijom, koja ostaje glavni energetski partner zemlje.

Ruska ambasada u Sofiji izjavila je u petak da bi spekulacije o njenoj navodnoj umiješanosti trebale prestati sve dok sud ne presudi, nazvavši slučaj pokušajem "još jedne demonizacije" Rusije.

Sjedinjene Države, Britanija i susjedna sjeverna Makedonija izjavile su da se suprotstavljaju Bugarskoj protiv "zloćudnih aktivnosti" na njenoj teritoriji.

"Potpuno podržavamo napore Bugarske u remećenju navodnog špijunskog lanca i poduzimanju koraka za borbu protiv neprijateljskih akcija Rusije na njenoj teritoriji", rekao je britanski ministar vanjskih poslova Dominic Raab na Twitteru u subotu.

Pratite nas na našim stranicama na

Vezane vijesti

Odgovori