Prof. dr. Izetbegović: Dolaze bolesnici sa teškom slikom COVID-19, IZOLOVAN BRITANSKI SOJ

thumbs_b_c_12a41d2f2c6326b327dbc28e68154c37
foto: aa.com.tr

Od 18 uzoraka bolesnika, kod 15 izolovan novi britanski soj. Klinički centar Univerziteta u Sarajevu testirao je tokom noći 214 uzoraka na koronavirus. U Kantonu Sarajevo je od toga pozitivno 78 uzoraka. 

U KCUS-u je 144 Covid-bolesnika sa razvijenom slikom bolesti. Njih 27 je sa izrazito teškom slikom bolesti u intenzivnim njegama. Tri osobe su preminule.

Na lokalnitetu Podhrastovi je 90 bolesnika, a 17 u intenzivnoj njezi.

Kad su u pitanju uposlenici KCUS-a, 33 su pozitivna na COVID-19, a 18 ih je u izolaciji. Ukupno 254 uposlenika su danas odsutna po osnovu bolovanja.

- S obzirom na činjenicu da u KCUS-u imamo i 301 uposlenika sa invalidnošću druge kategorije, to je ukupno 554 uposlenika koji ne mogu dežurati - kazala je jutros za Faktor prof. dr. Sebija Izetbegović, generalna direktorica KCUS-a.

Situacija s epidemijom COVID-19 je prilično ozbiljna, upozorava Izetbegović.

- Pritisak na KCUS ozbiljno bolesnih raste. Molim građane da budu strpljivi i disciplinovani da bismo mi mogli pružiti adekvatnu uslugu svima kojima je potrebna. Činjenica je da je porast zaraženih i bolesnih veći, vjerovatno će i rasti, ali je važno da ne bude naglog priliva prevelikog broja bolesnih.

Molim sve građane da pomognu da prođemo kroz ovaj treći val što je moguće bezbolnije, da propisno nose maske pokrivajući nos i usta, da često peru ruke, izbjegavaju svaku vrstu okupljanja, prozrače često prostorije u kojima borave. I zdravstveni radnici se razbolijevaju u većem broju, pa molim da nam pomognete u pokušaju da zaštitimo sistem od koga svi bolesnici ovise, i oni koji trebaju liječenje, a nisu Covid- bolesnici, i odrasli i djeca - rekla je Izetbegović.

Direktorica KCUS-a je jutros potvrdila da su uposlenici te zdravstvene ustanove izolovali novi soj virusa, takozvani "britanski soj".

- Od 18 uzoraka naših bolesnika kod 15 je izolovan taj novi, mutirani britanski soj - kazala je.

Joše jednom apelujemo na građane, nosite maske i pridržavajte se propisanih mjera!

Izvor:Faktor.ba

Pratite nas na našim stranicama na

Vezane vijesti

Odgovori