Evropski parlament danas razmatra sankcije Miloradu Dodiku

Evropski parlament

Briselske institucije su veoma zabrinute zbog situacije u Bosni i Hercegovini, izjavio je portparol Peter Stano

Evropski parlament na današnjoj sjednici kako je planirani trebao bi razmatrati situaciju u Bosni i Hercegovini. Ali i o sankcijama članu Predsjedništva BiH Miloradu Dodiku.

Kako je rečeno iz EU, Unija će iskoristiti sve instrumente, uključujući i sankcije da bi se prevazišla politička kriza i zaustavili secesionistički koraci u zemlji. Ali da je za oštre mjere potrebno da svi glasaju za.

Primjena svih instrumenata

- U januaru je Vijeće ministara inostranih poslova raspravljalo o BiH i tada smo rekli da je EU spremna da primijeni sve instrumente uključujući i sankcije. A u cilju prevazilaženja političke krize i jednostranog secesionizma koje preduzimaju određeni akteri. Međutim, za bilo kakve sankcije, to leži na državama članicama da odluče konsenzusom. A mi nikada ne komentarišemo ove rasprave dokle god se ne donese odluka - kazao je portparol Evropske komisije Peter Stano.

- Briselske institucije su veoma zabrinute zbog situacije u Bosni i Hercegovini - izjavio je portparol Peter Stano. 

On naglašava da Evropska unija osuđuje sve jednostrane korake koji narušavaju integritet zemlje, te poziva sve aktere da se ponašaju konstruktivno.

Postoji solidarnost

- Može ga se izolirati o pitanju sankcija, može ga se izolirati o pitanju poslovnih procesa njega i klike oko njega. Pošto Bosna i Hercegovina ima jasan stav o pitanju solidarnosti sa Ukrajinom sankcije se mogu odnositi samo na njega i dobit će lične probleme - navodi Juratović.

Nakon situacije u Ukrajini, svima je jasno da među evropskim zvaničnicima postoji solidarnost o pitanju sankcija Rusiji, kaže zastupnik u njemačkom Bundestagu Josip Juratović. Na tom fonu trebaju biti i zemlje koje žele u Evropsku uniju. Pa Dodiku, dodaje, treba staviti do znanja da se treba vratiti u institucije i prihvatiti se funkcije u kojoj predstavlja Bosnu i Hercegovinu.

Ranije u Evropskoj uniji nije bilo jedinstvenog stava o pitanju sankcija Miloradu Dodiku. Ali su sa ratom u Ukrajini, prioriteti u Uniji promijenjeni. Potrebna je još jedna rasprava u evropskom parlamentu o tom pitanju, kažu u Inicijativi za evropsku stabilnost.

Pratite nas na našim stranicama na

Vezane vijesti

Odgovori