Borenović: Republika Srpska se zadužila po 15 puta većoj kamatnoj stopi od stvarne

Zastupnik PDP-a u Parlamentu BiH i predsjednik te stranke danas je govorio o lihvarskom zaduženju Republike Srpske. U poređenju sa sporazumom između BiH i Međunarodne banke za obnovu i razvoj u projektu oporavka i podrške poslovnim subjektima u oba bh. entiteta.

"Prema Sporazumu o zajmu između BiH i Međunarodne banke za obnovu i razvoj u projektu oporavka i podrške preduzećima/poslovnim subjektima u Republici Srpskoj i FBiH. Danas se u ovdje u Parlamentu BiH ratifikuje zaduženje od 110 miliona КM. Zaduženje po kamatnoj stopi od 0,37%. S obzirom da se Republika Srpska nedavno na Londonskoj berzi zadužila po kamatnoj stopi od 5,02%. Jasno je o kakvom se tu lihvarskom, zelenaškom i banditskom poslu radi“, rekao je Borenović.

On kaže da kamatna stopa po kojoj se zadužuje BiH po supsidijarnom sporazumu. U iznosu od kojeg 66 miliona КM koristi Razvojna banka FBiH, a 44 miliona КM Investiciono-razvojna banka Republike Srpske, pokazuje stvarnu tržišnu kamatnu stopu.

"Što znači da je kamatna stopa po kojoj se zadužila Republika Srpska emisijom obveznica na Londonskoj berzi veća 15 puta od tržišne, stvarne.

Ne dva puta, nego čak 15 puta veća! Umjesto 156 miliona, uz 600 miliona glavnice, koliko će narod Republike Srpske plaćati kamatu. Da se zadužila po tržišnoj vrijednosti plaćali bi oko 15 miliona КM kamata. Što znači da je nekome omogućena enormna zarada od preko 140 miliona КM samo po osnovu nerealne kamatne stope. Poređenje ova dva primjera zaduženja, odličan je pokazatelj potpune beskrupuloznosti politike zaduživanja Vlade Republike Srpske“, zaključuje Borenović.

Pratite nas na našim stranicama na

Vezane vijesti

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)