Bivši gradonačelnik Sarajeva imenovan za ambasadora: Skaka čeka agreman Katara

Novi ambasador

Bivši gradonačelnik Sarajeva imenovan za ambasadora: Skaka čeka agreman Katara
Foto: Radio Sarajevo

Predsjedništvo Bosne i Hercegovine na sjednici koja održana 23. decembra prošle raspravljalo je o prijedlogu za imenovanje bivšeg sarajevskog gradonačelnika Abdulaha Skake za novog ambasadora naše zemlje u Kataru.

Za njegovo imenovanje glasali i bošnjački član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović, koji ga je i predložio na ovu dužnost, kao i Željko Komšić, predsjedavajući Predsjedništva.

Iako je glasao protiv ovakve odluke, činjenica je da Milorad Dodik, član Predsjedništva BiH iz RS-a, nije povukao vitalni nacionalni interese u roku od 72 sata.

Naime, kako saznajemo, uprkos rovovskoj bici i blokadama institucija, nepisano je pravilo da "niko ničija imenovanja na osporava". Kad su kadrovi u pitanju, država funkcionira. Tako da bi uz prešutnu Dodikovu saglasnost Skaka, ipak, uskoro mogao postati uposlenik Ministarstva vanjskih poslova BiH.

Međutim, Skaka po svemu sudeći neće u Dohu 1. januara ove godine kako se špekuliralo u javnosti.

Tačnije bivši gradonačelnik Sarajeva i funkcioner SDA u Općini Stari Grad mora sačekati agreman Katara, države u kojoj bi trebao nastupati kao "izvanredni i opunomoćeni veleposlanik države BiH". S obzirom na dobro, višedecenijske prijateljske veze Dohe i Sarajeva, vjeruje se da to ne bi trebao biti veliki problem.

Prije upućivanja u misiju Skaka će, kako to nalaže praksa, u Ministarstvu vanjskih poslova BiH proći neophodne pripreme prije stupanja na dužnost, tako da se njegovo upućivanje u Dohu - u slučaju zelenog svjetla Katara - očekuje najranije u proljeće 2022. godine.

Bivši ambasador BiH u Kataru Haris Lukovac zvanično je prije dva mjeseca podnio ostavku, a razrješava se s krajem ove godine.

Pročitajte više: Abdulah Skaka novi ambasador BiH u Kataru?

Pratite nas na Facebook akter.ba - Bivši gradonačelnik Sarajeva imenovan za ambasadora: Skaka čeka agreman Katara

Pratite nas na našim stranicama na

Vezane vijesti

Odgovori