Idealne dijete za one koji boluju od dijabetesa

Dijabetes

Idealne dijete za one koji boluju od dijabetesa
Foto: Freepik

Jedan od najboljih načina da kontrolirate nivo šećera u krvi, ostanete fit i osjećate se bolje jeste da se ispravno hranite. Odlučite li se na dijetu uprkos bolesti, morate početi od osnova.
Ono što prvo morate uraditi jeste odreći se pržene hrane, slatkiša i slatkih napitaka. Umjesto toga usredotočite se na povrće, žitarice, proteine, mliječne proizvode s niskim udjelom masti, voće te na zdrave masnoće.

Također, možda ćete morati jesti svakih nekoliko sati kako biste održali ravnotežu šećera u krvi. Vaš ljekar vam također može pomoći da odredite koja je dijeta prava za vas.

Mediteranska dijeta

Ova dijeta podrazumijeva puno voća i povrća, kao i ribu, piletinu, orašaste plodove, maslinovo ulje, mahune i cjelovite žitarice. Ono što nećete prečesto jesti ako ste na ovoj dijeti su crveno meso, maslac i so. Neke naučne studije potvrdile su da ova dijeta pomaže u održavanju nivoa šećera u krvi. Također, možete popiti i čašu vina za ručak, no ne preporučuje se više od jednog pića dnevno ako ste žena ili dva ukoliko ste muškarac.

Dash dijeta

Prehrambeni stručnjaci preporučuju ovaj plan prehrane, jer služi za snižavanje krvnog pritiska. Ova dijeta podrazumijeva puno voća, povrća, mliječnih proizvoda, cjelovite žitarice, ribu, orahe i grah. Istraživanja su pokazala da ova prehrana može poboljšati osjetljivost na inzulin, ali mora biti uključen i cjelokupni program gubitka tjelesne težine s vježbanjem.

Zona dijeta

Zona dijetu razvio je biohemičar Barry Sears. Njen cilj je stabilizirati količinu šećera u krvi. Prehrana se sastoji od 40 posto ugljikohidrata, 30 posto proteina i 30 posto masti. Ugljikohidrati se rangiraju kao dobri ili loši na osnovu glikemijskog indeksa. Naprimjer, možete jesti piletinu i ječam, ali ćete zato izbjegavati krompir i žumanjke. Studija iz 2015. godine pokazala je da ova dijeta ima pozitivan učinak za dijabetičare pa će ova vrsta prehrane biti dobar izbor za vas.

Paleo dijeta

Paleo dijeta je rezultat istraživanja profesora Lorena Cordaina. Dijeta se zasniva na proučavanju moguće ishrane naših prapredaka iz perioda paleolita. To znači da ćete morati zaboraviti na mliječne proizvode, rafinirane šećere, žitarice, mahune i biljna ulja. Meso i jaja su najvažnije komponente Paleo dijete, a možete još jesti i voće, povrće, ribu, orahe i sjemenke.

Bezglutenska dijeta

Uz pomoć ove dijete izgubit ćete višak kilograma, poboljšati probavu i povećati energiju. Smijete jesti grah, sjemenke, orašaste plodove, svježa jaja, meso, heljdu, kukuruz, rižu, soju, krompir, kinesku šećernu trsku… Ono što morate izbjegavati je ječam, raž, brašno, torte, hljeb, pite, pomfit, paste…

Dijeta na bazi sirove hrane

Ljudi koji slijede ovu prehranu vjeruju da visoka temperatura pri kuhanju uništava hranjive tvari u namirnicama. Oni jedu puno svježih proizvoda, sjemenki i orašastih plodova, a obroci se prave uz pomoć blednera i dehidratora. Ova vrsta prehrane je veoma zdrava te se zbog toga i preporučuje osobama koje imaju dijabetes.

Preuzeto sa klix.ba

Pročitajte više: MEJO DIJETA! Donosimo vam jelovnik za 7 dana

Pratite nas na Facebook akter.ba -Idealne dijete za one koji boluju od dijabetesa

Pratite nas na našim stranicama na

Vezane vijesti

Odgovori