Bistrička stanica vratila se svojim građanima

DAN GRADA SARAJEVA

Bistrička stanica vratila se svojim građanima
Foto: klix.ba

Odavanjem počasti i polaganjem cvijeća ispred Vječne vatre, spomenika žrtvama Drugog svjetskog rata, jutros je u Sarajevu počelo obilježavanje 6. aprila, Dana grada Sarajeva

Nakon Vječne vatre, brojne delegacije su položile cvijeće na šehidskom mezarju "Kovači" i mezaru prvog predsjednika RBiH Alije Izetbegovića, na spomen-obilježju ubijenoj djeci opkoljenog Sarajeva 1992-1995., spomen-obilježju ubijenim policajcima u Velikom parku, kod spomen-biste Valteru Periću i u spomen-parku "Vraca". 

Nakon 116 godina obnovljen je izgled Bistričke stanice.

Foto: klix

30 godina od opsade i više od četiri decenije otkako je prestala sa radom, Bistrička stanica vratila se svojim građanima.

U okviru objekta na prvom spratu se nalazi prostor za kafić i restoran, a na drugom spratu je muzejska postavka inspirisana čuvenim filmom "Valter brani Sarajevo". Davne 1972. godine u Bistričkoj stanici snimane su scene ovog filma koji je postao jedan od najgledanijih na prostorima bivše Jugoslavije.

- Nemoguće je danas stajati ovdje na ovom mjestu a ne osjetiti posebnu emociju. Neki od vas su se na ovom mjestu igrali kao djeca, a neki od nas su slušali najljepše priče o stanici. Sretna sam što ovaj nacionalni spomenik biva svjedok vremenu koje je prošlo ali i svjedok svih mladih ljudi koje dolaze, naglasila je Benjamina Karić, gradonačelnica Sarajeva. 

Foto: klix

Obnova stanice je počela u oktobru 2020. godine, a novac za radove u iznosu od skoro tri miliona KM osigurala gradska uprava. Nakon 42 godine Bistrička stanica ponovo u svom starom ruhu vratila se Sarajevu i njegovim građanima.

Foto: klix

Pratite nas na našim stranicama na

Vezane vijesti

Odgovori